אנטיאוקסידנטים במשקאות בריאות – האם יש קליטה?

אנטיאוקסידנטים במשקאות בריאות – האם יש קליטה?

במחקר חדש שנערך בשיתוף חברת קוקה-קולה ואוניברסיטת גלזגו, אשר פורסם בירחון העוסק בנושאים של תזונה ומחקר מזון Molecular Nutrition & Food Research)), נמצא כי תרכובות של פוליפנולים אשר מקורן במגוון רחב של צמחים כגון תה ירוק, תפוחים, ענבים ופירות הדר והוגשו בצורה נוזלית נספגו במעי הדק וגם במעי הגס(Borges et al,2010) .פוליפנולים הם משפחה גדולה של כ- 5000 תרכובות כימיות הנוצרות באופן טבעי במגוון גדול של צמחים. כיום עולה עניין רב (המתבטא במספר גדול של מחקרים בנושא) בחומרים אלו הודות ליכולתם כחומרים נוגדי חמצון, יכולת שנחקרה ונמצאה מוכחת במעבדה, וליכולתם להתקשר ולנטרל רדיקליים חופשיים, מולקולות המזיקות לגופנו. בהמשך לממצאים שכבר הוכחו במעבדה, חוקרים רבים העלו את הסברה שיתכן וחומרים אלו מסוגלים להגן כנגד מגוון רחב של מחלות כגון: סרטן ומחלות קרדיו-וסקולריות, ולגבי חלקם יתכן שכוחם יפה כנגד מחלת האלצהיימר.באופן מעניין לא נמצאו תגובות גומלין (אינטראקציות) משמעותיות בין התרכובות הפוליפנוליות השונות. עובדה זו מוליכה למסקנה שמשקאות העשירים בפוליפנולים יכולים באופן עקרוני לשמש כאמצעי העשרת דיאטה בפוליפנולים ופלבונואידים, ללא שינוי משמעותי בהרגלי האכילה.מחקר אחר שנערך בגרמניה הראה שמשקה המכיל תה ירוק, זרעי ענבים, מיצוי של ציפת ענבים ופטריית שיטאקי יכול להקטין את הסיכוי לחלות במחלת השפעת  (K. Schutz et al, 2010). המחקר פורסם בירחון הבריטי לתזונה ((British Journal of Nutrition.   עוד הראו החוקרים שחומרת התסמינים אצל אותם אנשים שכבר חלו במחלת השפעת וצרכו את המשקה, קטנה בצורה משמעותית.החוקרים ייחסו תוצאות אלו למרכיבים הנמצאים בתה הירוק, העשויים לחזק פעילותם של תאי T, וע"י כך לחזק את מערכת החיסון. את היכולת לדיכוי הדלקת יחסו החוקרים לענבים שבמשקה, שכן מחקר מקדים בנושא הראה שאנטוציאנדין גליקוזידי((Chrysanthemin, פוליפנול המצוי בענבים, מסוגל לדכא אנזימים הנמצאים בראש השרשרת המביאה להתפתחות הדלקת, בדומה לאופן פעולתן של תרופות לא-סטרואידיות (כדוגמת האספירין) לטיפול בדלקות, זהו גם ההסבר להקלה בשאר הסימפטומים, כדוגמת כאבי הראש והפרקים.מסקנתם של החוקרים הייתה שצריכה של משקה מסוג זה, העשיר בתרכובות פוליפנוליות, יכולה לחזק את ההגנה הטבעית של הגוף ולשפר את פעילות מערכת החיסון. לדברי החוקרים, התקווה היא כי את ההשפעה ניתן יהיה לאמוד מבחינה קלינית באנשים הסובלים ממערכת חיסון מוחלשת, כתוצאה מעקה או זיהומים קיימים.יתכן וממצאים אלו מהווים נקודת מפנה בכל הנוגע לשימוש בתוספי תזונה וצריכה של משקאות בריאות, שכן הודות למידע זה ניתן יהיה לפתח את נושא הרפואה הטבעית בכיוונים נוספים כדוגמת צריכה של משקאות טבעיים עפ"י מרשם, או מיצים אשר יכילו תמציות מתאימות בהתאם לצורך.

מקורות:

G. Borges , W. Mullen, A. Mullan, M.E.J. Lean , S.A. Roberts , A. Crozier (2010),Bioavailability of multiple components following acute ingestion of a polyphenol-rich juice drink, Molecular Nutrition & Food Research, Vol. 4, pp. 805-806K. Schutz, M. Sass, A. de With, H-J. Graubaum, J. Grunwald (2010), Immune-modulating efficacy of a polyphenol-rich beverage on symptoms associated with the common cold: a double-blind, randomised, placebo-controlled, multi-centric clinical study, British Journal of Nutrition

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד