על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
בצל - Allium cepa - בצל - Allium cepa
>>גרסת הדפסה
בצל - Allium cepa
 
עודכן ב: 31.10.11
 
שם עברי: בצל
משפחה: שושניים, Liliaceae
חלקי צמח בשימוש: בצל
תאור הצמח: הבצל הוא בעל ריח חריף אופנייני, ששונה בגודלו באזורים שונים. הגבעול גבוה, מגיע עד לגובה של 100 ס"מ. העלים דקים וארוכים.
מרכיבים: המרכיבים העיקריים הם תרכובות אורגניות המכילות גפרית: thiosulfinate
thiosulfonatas, cepaenes, S-oxides, s,s-dioxides, monosulfides, disulfides, trisulfides, zwiebelanes, כל המרכיבים האלה מופיעים בבצל כנגזרות של
cysteine sulfoxides  (1) .
thiosulfinates  ו- capenes הם המרכיבים הפעילים העיקריים של הבצל (2).
כשמרסקים, חותכים או קוצצים בצל נוצר קשר בין cysteine sulfoxides לאנזים alliinase. בריאקציות הכימיות ביניהם נוצרות תרכובות הגפריתיות (2).
יותר מ-90% של התרכובות האורגניות הגופריתיות המסיסות במים, מצויות בבצל בצורת פפטידים של gamma-glutamylcysteine שאינם נכנסים לריאקציה כימית עם האליינאז. הם משמשים כמאגר של מזון עבור הזרעים הנובטים (2).
בנוסף מכיל הבצל פלבונואידים, קוורצטין, kaempferol
המרכיב הגורם לדמעות הוא thiopropanal S-oxide  
חומצות פנוליות, כגון, חומצה קפאית, סינאפית p- קומארית
ספונינים, סוכר, ויטמין A,C,B1,B2
 
רפואה מסורתית: נהגו להשתמש בבצל לטיפול בתולעים של מערכת העיכול, כ-emmenagogue השתמשו בו במקרים של איחורים במחזור חודשי,
במקרים של שיעול מכינים כעין סירופ של בצל עם כף של דבש, משאירים לאינקובציה בטמפרטורת החדר במשך כ-10 שעות (3). שימוש זה מוסיף להיות נהוג גם בימינו ונחשב לאחד מהיעילים במקרים של שיעול טורדני.
משרה של בצל בתוך שמן זית משמש להקלה על כאבי אוזניים.
טיפול המסייע להבשלת וניקוז מוגלה: מחממים גלדים של בצל בתנור או על מחבת עד שהם מצהיבים. מניחים על הפצע או על זיהום מוגלתי וקושרים. אם יש צורך חוזרים על הטיפול מספר פעמים.
 
פעילות: אנטי דלקתי, נוגד אלרגיה,
 
פרמקולוגיה: מיץ או מיצוי של בצל באלכוהול מעכב in vitro את החיידקים: E. coli
Serratia, Streptococcus spp,, pseudomonas, Salmonela typhosa (4).
מעכב צימות של טסיות דם in vitro ו- in vivo
עיכוב של צימות טסיות דם התקבל במבחנה עם טסיות של בני אדם. הראו שהעיכוב נובע מירידה בייצור של תרומבוקסאן (6).
הראו שאצל ארנבות וחולדות יש לבצל קצוץ דק, למיצוי במים של הבצל ולשמן הנדיף פעילות דיורטית והם מסייעים להורדת כולסטרול ושומנים (7).
הפלבונואידים אחאים לפעילות האנטי דלקתית של הבצל. הם מעכבים את האנזימים פוספוליפאז A2, ציקלואקסיג'נאז וליפוקסיג'נאז (8).
 
מחקרים קליניים: מיצוי של בצל בתוך בוטנול (200 מ"ג) שניתן למטופלים עם רמה גבוהה של שומנים בדם, מנע עלייה ברמת הכולסטרול, בטא-ליפופרוטאין וטריגליצרידים (9).
במחקר יחיד, השתמשו במיצוי אלכוהולי של בצל (45% אלכוהול). טיפלו ב-12 אנשים בוגרים עם המיצוי בשימוש חיצוני (10). הראו שהמיצוי עיכב תופעות אלרגיות שנגרמו על ידי נוגדנים ל- IgE (10).
שימוש רפואי: השימוש העיקרי בבצל הוא במזון. נחשב לירק מאכל ותיבול על פני כדור הארץ.
התוויות נגד: במקרים של רגישות לבצל.
תופעות לוואי: דווח על מקרים של דרמטיטיס של מגע ושל אסתמה (11).
מינון: 50 ג' של בצל טרי או 20 ג' של בצל יבש נחשבים בטוחים לשימוש (12).
 
מקורות
1.    Bulbus Allii Cepae WHO monographs on selected plants, Vol 1, 1999,
    5-`15.
2.    Breu W. Dorsch W. Allium cepa L. (Onion): Chemistry, analysis and pharmacology. In: Wanger H. Farsworth NR. eds. Economic and medicinal plants research, Vol. 6. London, Academic Press, 1994: 115-147.
3.     Materia medika Indonsia, Jilid VI. Jakarta, Departemen Kesehatan, Republik Indonesia, 1995.
4.     Elnima EI. et al. The antimicrobial activity of garlic and onion extracts. Pharmazie, 1983, 38: 747-748.
5.    Srivastava KC. Aqueous extracts of onion, garlic and ginger inhibit platelet aggregation and alter arachidonic acid metabolism. Biomedica biochimia acta, 1984, 43: S335-S346.
6.    Makheja AN. Vanderhoek JY. Bailey JM. Inhibition of platelet aggregation and thromboxane synthesis by onion and garlic. Lancet, 1979, 1: 781.
7.    Ahuwalia P. Mohoindroo A. Effect of oral ingestion of different fractions of Allium cepa on the blood erythrocyte membrane lipids and certain membrane-bound enzymes in rats. Journal of Nutrition Science and Vitaminology, 1989, 35: 155-161.
8.    Alcaraz MJ. Jimenez MJ. Flavonoids as anti-inflammatory agents. Fitoterpia, 1988, 59: 25-38.
9.    Singhvi S. et al. Effect of onion and garlic on blood lipids. Rajasthan medical journal, 1984, 23: 3-6.
10.Dorsch W. Ring J. Suppression of immediate and late anti IgE-induced skin reactions by topically applied alcohl/ onion extract. Allergy, 1984, 39: 43-49.
11.Valdivieso R, et al. Bronchial asthma, rhinoconjuctivitis, and contact dermatitis caused by onion. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 1994, 94: 928-930.
European Pharmacopoeia 3rd ed.. Strasbourg, Council of Europe, 1997.