על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
קינואה - Chenopodium quinoa - קינואה - Chenopodium quinoa
>>גרסת הדפסה
קינואה - Chenopodium quinoa
 
עודכן ב: 24/06/2013
 
משפחה: סלקיים, Chenopodiaceae
תאור הצמח: מוצאו של הקינואה מהרי האנדים. זהו צמח חד שנתי, המגיע לגובה של 3 מ'. זנים שונים נותנים זרעים לבנים, אדומים או שחורים (1).
שבט האינקה התחילו לגדל את הקינואה לפניכ-5000 שנה, והם הפכו אותו לגידול חקלאי (1,2). הם למדו להעריך את הזרעים כמזון חשוב.
כיום מגדלים קינואה בפרו, צ'ילי, בוליביה, ארגנטינה, קולומביה ואקוודור. הקינואה מעדיף אקלים קריר ומקום גבוה.הוא גדל בהרים בגובה 3300-5000 מ' (2).
משמעות שם הסוג Chenopodium היא כף אוז. בארץ גדלים 8 מינים של כף אוז. קוראים להם בשם זה בגלל הדמיון של העלים לכף רגל של אווזים.
בני האינקה כינו את הקינואה "אמא של כל הזרעים" (2). הקינואה היה בשבילם מקור המזון החשוב ביותר. טחנו את הזרעים והשתמשו בהם לאפיית לחם ועוגות. הם אכלו גם את העלים המבושלים.
זרעי הקינואה מכילים: חלבון, סידן, מגנזיום, אבץ
ויטמין B, כולל, B6, ניאצין, תיאמין (3).
רפואה מסורתית: ערבבו זרעים של קינואה במים והשתמשו בבצק לטיפול בפצעים פתוחים ופציעות. אטימת הפצע על ידי הבצק פעלה כמו מסיכה, ומנעה זיהום.
זרעי הקינואה מכוסים בקליפה המכילה ספונין, שנות לה טעם מר. מקלפים את הזרעים מהקליפה לפני השימוש. נהגו להשתמש במים שבהם רחצו את זרעי הקינואה כדטרגנט לרחצה, וכן כדי לכבס אתהבגדים (2).
מחקר שנערך באקוודור הראה שילדים שגדלו בתנאים של תת-תזוונה וקבלו קינואה כתוסף מזון, התפתחו טוב יותר (4).
מחקר אחר הראה שהקינואה נספג טוב יותר אצל ילדים מאשר מזון המכיל זרעי סויה או חלב (4). גידול הקינואה והשימוש בו נעשה נפוץ בעולם. גידול הקינואה דורש יום קצר ואקלים קריר. יחד עם העניין שמתעורר בארצות רבות בקינואה כצמח מזון, גדל גם גידול הצמח בארצות של דרום אמריקה, והגידול מסייע לכלכלת המדינות.
מקורות
1.   Bemejo JEH and Leon J. Quinoa (Chenopodium quince) Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1994.
    http://www.fao.org/docrep/t0646e/htm April, 2005
2.   Ralley K. Whole Grains: Quinoa from the Andes. Health and Beyond.
3. Quinoa. Whole Health MD. com www.wholehealthmd.com/refshelf/foods    2005
4. Ruales J. Grijjalva Y. Lopez-Jaramillo P. et al. The nutritional qaullity of an infant food from quinoa and its effect on the plasma level of insulin-like growth factor-1 in undernourished children. International Journal of Food Sciences and Nutrition.2002, 53: 143-154.