על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
דלורית - Cucurbita moschata - דלורית - Cucurbita moschata
>>גרסת הדפסה
דלורית - Cucurbita moschata

עודכן ב: 24/02/15

השם בעברית: דלורית

משפחה: דלועיים, Cucurbitaceae

חלקי צמח בשימוש: פרי, זרעים

תאור הצמח: הדלורית הוא צמח חד שנתי בעל פרחים צהובים, ופרי בצורת בקבוק המתרחב כלפי מטה. ציפת הפרי בצבע כתום. הפרי ידוע כירק מאכל. מוצא הצמח באזורים הטרופיים והסוב טרופיים של אמריקה. מגדלים אותו בארצות חמות, כולל אצלנו בארץ. הוא אינו עמיד בפני קור (1). הוא גדל טוב בשמש מלאה, וחיי המדף שלו ארוכים (1).

מרכיבים: הפרי עשיר בויטמין C, אשלגן, ברזל, ריבופלבין ומגנזיום (2).

הוא מקור טוב לויטמין A ולקרוטנואידים, כגון, אלפה-קרוטן, בטא-קרוטן, לוטאין, beta- cryptoxanthin, zeaxanthin (2).

חומצה שומנית אלפה- לינולנית אומגה 3 (3). הפרי הוא דל שומן, ומכיל בעיקר פחמימות מורכבות (1).

מחקר שנערך על השפעת הבישול על מרכיבי הפרי מצא, שאחרי בישול ב-95 מעלות במשך 30 דקות, נשארו 80% מהויטמין C שהפרי הכיל (4). זהו אחוז גבוה לעומת ירקות אחרים שמאבדים את רוב הויטמין C בתהליך הבישול.

תפוחי אדמה, לדוגמא, מאבדים 70% ויטמין C בבישול. אם שומרים על החום לשעה נוספת נשארים רק 10% מהויטמין C המקורי (1).

האינדקס הגליקמי של הדלורית הוא 66, והוא גבוה יחסית. אבל הפחמימות המורכבות שהפרי מכיל מאיטות את פירוק הפוליסכרידים לסוכרים פשוטים, ובכך הם מעכבים את שחרור האינסולין (5).

זרעי הדלורית מכילים חומצה לינולאית ואולאית, שתי החומצות ביחד מהוות 75% מהשומן שיש בזרעים (3).

הזרעים מכילים ריכוז גבוה של קרוטנואידים, וכן אלפה, בטא וגמא- טוקופרול. בנוסף הזרעים הם מקור טוב לויטמין E (6).

הזרעים אכילים. קלייה לזמן קצר באש קטנה אינה הורסת את החומצות השומניות (1).

 

רפואה מסורתית: מגדלים את הדלורית במרכז אמריקה כבר אלפי שנים (7). גידול הצמח והשימוש בו התפשט לדרום ולצפון אמריקה. יש עדויות לשימוש בדלורית בדרום מקסיקו מ-4900 שנים לפני הספירה, ובפרו מאז 3000 שנים לפני הספירה (8). לאחר גילוי אמריקה הביאו את הדלורית לאירופה (7).

בהתחלה גידלו את הדלורית בשביל הזרעים. ציפת הפרי הייתה בהתחלה מרה ובלתי אכילה (7). השתמשו בזרעים לטיפול בגידול של בלוטת הערמונית , וכן כדי להרחיק טפילים מהמעי (9).

ברפואה הסינית מדווח על שימוש בזרעי דלורית במאה ה-17. הזרעים נחשבו למזון חמים שמסייע לעיכול , מוסיף אנרגיה לטחול וללבלב ומשכך כאב (2).

מיץ מהפרי נחשב למפחית דלקת ומסייע במקרים של כוויות.

השתמשו  בפרי כמרכיב במרק המומלץ כמאריך חיים (10).

ברפואת האיורודה המליצו על שימוש בפרי הדלורית לחולי סכרת. הודות לפחמימות המורכבות הוא גורם להאטה בשחרור של אינסולין מהלבלב (2).

 

מחקרים שנערכים בשנים האחרונות מתמקדים במרכיב בשם cucurmosin שבודד מציפת הפרי (11). הראו שכוכורמוזין מעכב  שגשוג של תאים סרטניים על ידי עידוד של אפופטוזיס (11). הראו שהוא מעודד אפפטוזיס במיוחד במקרים של סרטן הלבלב (11).

מחקר אחר הראה עידוד של אפופטוזיס על ידי כוכורמוזין , של תאים שנלקחו מכבד של אדם חולה בסרטן של הכבד (12).

דרושים מחקרים רבים נוספים כדי לבדוק את השפעת פרי הדלורית  על מקרים של סרטן בלבלב ובכבד (1).

 

הרכב הפרי ( בכוס אחת של פרי טרי)

קלוריות   63

חלבון      1.4 ג'

פחמימות 16.4 ג

שומן       0.14 ג

ויטמין A   14.8 יחידות

ויטמין C   29.4 מ"ג

מנגן       0.38 מ"ג

אשלגן     493 מ"ג

מגנזיום   48 מ"ג

ויטמין B6 0.22 מ"ג

ריבופלבין  0.03 מ"ג

סיבים תזונתיים  2.8 ג'

 

 מקורות

 

  1. Food as Medicine: Butternut Squash (Cucurbita moschata)

HerbalEGram, 2015, Vol. 12 February.

  1. Wood R. The New Whole Foods Encyclopedia: A Compehensive Resource for Healthy Eating. Middlesex, England: Penguin Books Ltd, 1999.
  2. Mateljan G. The World's Healthiest Foods, Seattle, WA: George Mateljan Foundation Publishing, 2007.
  3. Roura SI. Del Valle CE. Aguero L. Davidovich LA. Changes in apparent viscosity and vitamin C Retention during thermal treatment of butternut squash (Curcurbita moschata) pulp: effect of ripening stage. J. Food Qual. 2007, 30: 538-551.
  4. Bahado-Singh PS. Wheatley AO. Ahmed MH. Et al. Food processing methods influence the glycemic indices of some commonly eaten West Indian carbohydrate-rich foods. Brit. J. Nutr. 2006, 96; 476- 481.
  5. Veronezi CM. Jorge N. Bioactive compounds in lipid fractions of pumpkin (Cucurbit asp.) seeds for use in food. J. Food Sci. 2012, 77: C653-C657.
  6. Murray M. The Encyclopedia of Healing Foods, New York, NY; Atria Books, 2005.
  7. Van Wyk B. Food Plants  of the World. An illustrated Guide, Portland, OR.: Timber Press, Inc, 2006.
  8. Khare CP. Ed. Indian Herbal Remedies: Rational Western Therapy, Ayurvedic and other Traditional Usage , Botany. Berlin Germany, Springer, 2003.
  9. Pitchford P. Healing with Whole Foods; Oriental Traditions and Modern Nutrion. Berkeley, CA, North Atlantic Books, 1993.
  10. Zhang B. Huang H. Xie J. et al. Cucurmosin induces apoptosis of BsPC-3 human pancreatic cancer cells via inactivation of the EGFR signaling pathway. Oncol. Rep. 2012, 27; 891-897.

Xie j. Que W. Liu H. et al. Anti- proliferative effects of cucurmosin on human hepatoma HepG2 cells. Mol. Med. Rep. 2012 5: 197-201.