על מינה פארן מאמרים צור קשר
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
סטיויה - Stevia rebaudiana - סטיויה - Stevia rebaudiana
>>גרסת הדפסה
סטיויה - Stevia rebaudiana

עודכן ב: 24/02/15

משפחה: מורכבים, Asteraceae

חלקי צמח בשימוש: עלים

תאור הצמח: הסטיביה הוא צמח רב שנתי שמוצאו מהאזורים הצפוניים של אמריקה הדרומית. גובהו מגיע ל-1מ' ואורך העלים שלו 2-3 ס"מ. ניתן עדיין למצוא את הסטיביה גדל בר בגבול שבין ברזיל ופארגואי.

לסוג סטיביה משתייכים כ-200 מינים שמוצאם מאזורים שונים בדרום אמריקה. המין S. rebaudiana הוא היחיד שיש לו את המתיקות המיוחדת שהפכה אותו לצמח מבוקש בעולם כולו.

היום מרבים לגדל את הסטיביה בברזיל פארגואי, אורגואי, במרכז אמריקה, בישראל, תאילנד וסין (1).

רפואה מסורתית: במשך מאות שנים משתמשים בסטיביה בברזיל ובפארגואי כממתיק. האינדיאנים משבט הגוארני שחיו בפארגואי השתמשו בצמח להמתיק את המאטה, וכן משקאות ומאכלים.

שימוש רפואי נעשה בצמח להורדת לחץ דם, לצרבת, להוריד רמה של חומצת שתן ולטיפול בסכרת.

בברזיל  ובפארגואי משתמשים בסטיביה כמוריד לחץ דם, מוריד רמת סוכר בדם, משתן ומחזק. משתמשים בצמח לטיפול בעייפות, דכאון וכדי להפחית תשוקה לטעם המתוק.

ביפן וברזיל הסטיביה מאושר כתוסף מזון וכממתיק המחליף סוכר.

מרכיבים: עלי הסטיביה מכילים טרפנואידים  ופלבונואידים.

פלבונואידים : קוורצטין, אפיגנין, לוטאולין, קורציטרין, kaempferol

חומצות פנוליות: כלורוגניות, קפאית

המרכיב האחראי למתיקות של הצמח הוא ספונין הנקרא stevioside. הוא בודד ב-1931 ביחד עם שבעה סטיביוזידים אחרים, והוא היה המתוק מכולם.

סטיביוזיד הוא גם הספונין המצוי בריכוז הגבוה ביותר בעלים. הריכוז שלו מגיע ל-6-18% ממשקל העלים.

ממתיקים אחרים הם: rebausiosides A-E, dulcoside A, steviolbioside

מרכיבים נוספים הם גליקוזידים דיטרפנים, ג'יברלינים, סקופולטין וקסנתופילים.

פעילות: ממתיק חסר קלוריות, מוריד לחץ דם, מחקרים מעטים טוענים שהצמח מוריד רמת סוכר בדם, אנטי בקטריאלי, אנטי ויראלי

מעכב Streptococcus mutans ומסייע למניעת עששת ודלקת חניכיים.

השימוש בסטיביה במזון

השימוש בסטיביה כממתיק נפוץ בעולם כולו. יפן היא הארץ בה השימוש בסטיביה הוא השכיח בותר. ממתיקים עם סטיביה משקאות, רוטבים שונים, מאכלים ומשקאות מסויה.

בארה"ב הסטיביה אסור בשימוש כממתיק וכתוסף מזון. הסיבה היא כנראה ההשפעה החזקה שיש לחברות הגדולות שמייצרות ממתיקים סינתטיים יקרים, שמפעילות לחץ כדי למנוע את  השימוש בממתיק טבעי וזול.

בשנת 1991 אסר ה-FDA לייבא סטיביה לארה"ב. האיסור הוסר בשנת 1995 בעקבות לחץ מצד החברות המשווקות צמחים ותוספי מזון.

ה-FDA טוען שהסטיביה אינו בטוח לשימוש כמזון.

מינון: להמתקת משקאות משתמשים ברבע כפית של עלי סטיביה טחונים כתחליף לכפית אחת של סוכר.

חולטים את עלי הסטיביה בתוך המשקה החם.

לטיפול ביתר לחץ דם משתמשים בשלוש קפסולות ליום של stevioside 250מ"ג (2).

להורדת רמת סוכר המינון הוא 1 ג' של Stevioside  עם הארוחה

או 5 ג' של עלי סטיביה כל 6 שעות. 

אינטראקציות עם תרופות: עלול להגביר הורדת לחץ דם בשילוב עם תרופות להורדת לחץ דם

עלול להגביר הורדת רמת סוכר בשילוב עם תרופות להורדת רמת סוכר.

התוויות נגד: הסטיביה שייך למשפחת המורכבים, ויש להימנע משימוש בצמח במקרים שיש אלרגיה למשפחת המורכבים.

 

מקורות

  1. Stevia rebaudiana , Tropical plant database,

            www.rain-tree.com

  1. Natural Standard Bottom Line Monograph, 2012
  2.  

Chan P. et al. Adouble-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability oral stevioside in human hepertension. Br. J. Clin. Pharmacol. 2000, 50:215-220.