על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
Carnauba palm - Carnauba palm
>>גרסת הדפסה
Carnauba palm

עודכן ב: 30/03/2015

שם הצמח: Copernica prunifera

משפחה: Arecaceae

חלקי צמח בשימוש: שעווה המכסה את העלים

תאור הצמח: מוצאו של הקרנובה מצפון-מזרח ברזיל. הוא גדל ליד גדות הנהרות. הפרחים גדלים באשכולות והם נותנים פירות חומים, אבל החלק החשוב ביותר הוא דונג המכסה את העלים (1,2).

אוספים את העלים בחודשים ספטמבר עד מרץ, כשהם עדיין סגורים ומכוסים בשכבה דקה של דונג. מורידים את הדונג מהעלים, מתיכים ומסננים אותו, ושופכים אותו לתבניות.

כל עץ מגדל כמה מאות עלים. כ-200 עלים נותנים 7 ק"ג של דונג (3).

 

תכונות הדונג

טמפרטורת ההתכה של הדונג 82-86 מעלות צלסיוס, בין הגבוהים ביותר מכל מיני הדונג. טמפרטורת ההתכה שלדונג דבורים היא 62-64 מעלות צלסיוס.

צפיפות יחסית 0.97, בין הקשים ביותר ממיני הדונג הטבעי.

אינו נמס במים. נמס בחימום באתיל אצטט ובקסילן. אינו נמס בכוהל אתילי.

 

שימוש מסורתי

העץ נקרא בעבר Copernicia ceifera על שם הדונג שהוא מייצר. השם Copernicia  ניתן לו על שם האסטרונום קופרניקוס שחי בשנים 1473-1543.

 

הדונג נותן מראה מבריק ומשתמשים בו להבריק מכוניות, מכשירים, כלי נגינה, רהיטים, נעליים. בארה"ב מרבים להשתמש בו לייצור של שעוונית.

הדונג של הקרנובה הוא הדונג הצמחי הטבעי הקשה ביותר. מוסיפים אותו לדונג אחר כדי להעלות את נקודת ההתכה שלו.

בתעשיית התרופות משתמשים בדונג לציפוי כדורים, ולייצור של פורמולות מוצקות לשחרור מושהה של המרכיבים הפעילים (4). הדונג המצפה את הכדורים עוזר לבלוע אותם.

הדונג הנקי והטהור ביותר מיועד לתעשיית הקוסמטיקה. הוא מרכך את העור ואינו גורם  לתגובות אלרגיות. מייצרים ממנו שפתונים, דאודורנט , קרם הגנה לשיזוף ודונג המשמש להורדת שערות (2).

מערבים את דונג הקרנובה עם דונג דבורים ומשתמשים בהם למנוע חדירות של מוצרי עור למים. הוא נותן ברק לעור ומאריך את חייו.

משווקים את הדונג בעיקר לאזור הצפוני-מזרחי של ברזיל.

בשנת 2006 ייצרו בברזיל 22.409 טונות של דונג קרנובה, ש-14% ממנו היה דונג מוצק, ו-86% שווק בצורת אבקה.

היצואנים קונים את הדונג ישירות מהכפריים שמכינים אותו או מאיש ביניים שקונה מהם. הם מזקקים את הדונג לפני שהם מייצאים אותו.

לפי משרד הפיתוח והמסחר בברזיל הדונג נמכר לכמה ארצות: ארה"ב 25%, יפן 15-25%, גרמניה 10-15%, הולנד 5%, איטליה 5% ולמקומות שונים 18%.

לא נערכו מחקרים על השימוש הפנימי והחיצוני בדונג הקרנובה.

 

מקורות

 

  1. Carnuba palm. Encyclopedia Britannica Online, 2005
  2. Guglielmo A. Pavone P. Salmeri C.  Palms.
  3. . Accepted April 20, 2014.
  4. Support Section: Carnuba Wax, 2005
  5. .
  6.  Kobatashi NH. Wax Carnuba   2002 at:

http:/www.medicinescomplete.com/mc/excipients/2004/noframe /EXCO245.htm.  Accessed March 17, 2005