על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
אבטיח - Citrullus lanatus - אבטיח - Citrullus lanatus
>>גרסת הדפסה
אבטיח - Citrullus lanatus

עודכן ב: 09/11/2015

שם עברי: אבטיח

משפחה: דלועיים, Cucurbitaceae

חלקי צמח בשימוש: פרי,זרעים,

מוצאו של האבטיח ממדבר קלהארי באפריקה. הוא גדל יפה בארצות חמות. מגדלים את האבטיח בכל רחבי תבל (1).

האבטיח הוא אחד מפירות המאכל הגדולים ביותר. הפרי עגול או אליפטי. הקליפה החיצונית ירוקה, או בצבע ירוק עם רצועות בהירות.

מרכיבים: ויטמינים C, B6, A, E                                                                מינרלים: אשלגן                                                                                      בטא-קרוטנואידים

Citruiline וליקופן.

 

פעילות: האבטיח הוא מקור טוב לאשלגן. הוא מסייע למניעת התפתחות של אבנים בכליות, יתר לחץ דם ואירוע מוחי (1).

ויטמינים A, C ו-E הם אנטי אוקסידנטים בפאזה המימית והשומנית של הגוף.

Citrulline הוא חומצה אמינית המיוצרת בגוף האדם, והיא מצויה גם בכמה מיני מזון, כגון, האבטיח.  ב-citrulline היא פרקורסור לחומצה האמינית ארגינין, והיא מעורבת בהרחקת חנקן מהדם והפרשתו בשתן (2).

ארגינין היא חומצה אמינית המעורבת בייצור של nitric oxid, שמרחיב כלי דם.

הוא גם עוזר לגוף לייצר חלבון שדרוש לבניית שרירים, לרפא פצעים ולבנות רקמות.

הליקופן הוא אנטי אוקסידנט יעיל, שהוכח לאחרונה  כמעכב של סרטן הפרוסטטה.

רפואה מסורתית: במצרים העתיקה השתמשו באבטיח לטיפול בדלקת של הפרוסטטה וכן כמשתן.

ברוסיה  ובמרכז אסיה השתמשו באבטיח כמשתן, וכן כמנקה שלהדם.

ברפואה הסינית  המסורתית האבטיח נחשב למקרר ולמוסיף לחות ולמשתן.

השתמשו בו לטיפול בצימאון, בצקת ובדלקת כליות ובדרכי השתן.

באפריקה משתמשים בפרי כולו, בזרעים, בקליפה ובציפה. טוחנים את הזרעים ומשתמשים בהם לאפיה של מיני מזון. יש שקולים אותם ומשתמשים בהם כפיצוחים. נוהג זה קיים גם אצלנו בארץ.

קליפת האבטיח נאכלת כירק כבוש במלח או ירק צלוי.

הציפה נאכלת כמו שהיא, או משתמשים בה כמיץ. בדרום רוסיה מוסיפים למיץ Humulus lupulus ומכינים ממנה בירה.

מחקרים מודרניים.

מתחילים מחקרים ראשונים על השפעת האבטיח על מערכת הכליות ודרכי השתן, וכן שימוש באבטיח כ- anti aging.

מחקרים ראשוניים מראים של-citrulline יש השפעה חיובית על הלב, וכן על כלי הדם שהזרימה בהם טובה יותר אחרי אכילת אבטיח. במחקר אחד הראו ששימוש ב-citrulline שנלקח מאבטיח גרם לירידה בלחץ הדם (3).

מחקר נוסף בדק השפעה של citrulline מאבטיח על סכרתיים. החוקרים הראו שיפור בזרימת הדם, ובמצב הרפואי של מערכת הרבייה, הריאות, הכליות, הכבד ומערכת העיכול.

התקבל שיפור גם  בפעילות הקשורה לארגינין בגוף. האבטיח נראה בעל ערך רפואי במקרים של מחלות הקשורות לחוסר של ארגינין, כגון, קרצינומה של הכליות, מחלות דלקתיות כרוניות או מחלות הקשורות לתאי הדם (4).

ליקופן פעיל כאנטי אוקסידנט, ומפחית סיכון לסרטן של הפרוסטטה, הריאות והקיבה.  הראו שליקופן מוריד רמה של LDL  -כולסטרול.

 

ערך תזונתי (כוס אחת של אבטיח, מקביל ל-152ג')

 

קלוריות            46

חלבון               1 ג'

פחמימות          11.5 ג'

שומן                0.2 ג'

ויטמין C           12.3 מ"ג

ויטמין A           865 IU

אשלגן              170 מ"ג

 

מקורות

 

  1. Seth  A. Mossavar-Rahmani Y. Kamensky V. et al. Potassium intake and risk of stroke in women with hypertension and nonhypertension in the women's health initiative. Stroke, 2014 45:2874-2880.
  2. Bahri S. Zerrouk N. Aussei C et al. Citrulline; From metabolism to therapeutic use. Nutrition 2013, 29;479-484.
  3. Figueroa A. Sanchez – Gonzales M. Wong A. et al. Waretmelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension. American Journal of Hypertension 2012, 25:640-643.
  4. Diaz M. Viegas J. Aguayo E. Bioactive compounds from flesh and by-product of fresh-cut watermelon cultivars, Journal of the Science of Food and Agriculture 2010, 91: 805-812.