על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
גפן היין - Vitis vinifera - גפן היין - Vitis vinifera
>>גרסת הדפסה
גפן היין - Vitis vinifera

עודכן ב: 08/02/2016

משפחה: Vitaceae, גפניים

השם בעברית: ענבים

חלקי צמח בשימוש: פירות, עלים, חרצנים

 רפואה מסורתית: משמעות השם Vitis vinifera הגפן הנושאת ענבים.

הגפן היא מטפס רב שנתי, בעלת קנוקנות מתפתלות ועלים גדולים.

הפרחים בצורת אשכולות, שנותנים פירות בצורת ענבות מלאות  במיץ.

הענבות הבשלות הן בצבע לבן-ירוק או אדום-שחור. ישנם זנים בעלי או חסרי זרעים (1).

הגפן היא מטפס הדורש תמיכה. מגדלים גפנים ליד גדרות, קירות או צורות נוספות של מבנים שניתן להישען עליהם.

הפרי אינו מבשיל לאחר שקוטפים אותו. נותנים לפרי להבשיל על העץ, וקוטפים אותו עם האשכולות כשהצבע מראה שהפירות בשלים. שומרים אותם במקרר ואין מקפיאים אותם. ההקפאה פוגעת במרכיבים ובטעם שלהם.

מגדלים גפנים באזור הממוזג של כל חלקי כדור הארץ. הארצות המרבות לייצר ענבים הן: איטליה, צרפת, ספרד, ארצות הברית, מקסיקו וצ'ילי (2).

 מרכיבים

פוליפנולים שמרוכזים בעיקר  בקליפה של הפרי והריכוז שלהם עולה עם הבשלת הפרי.

ענבים אדומים ושחורים עשירים  באנתוציאנינים וב-catechins, ב-stilbenes ,כגון, רזברטרול, ןבחומצות פנוליות, כגון, חומצה קפאית וקומרית (1).

ענבים מכילים בנוסף, epicathechin ופרואנתוציאנידינים.

 גרעיני ענבים הם מקור עשיר לפרואנתוציאנידינים. משתמשים בהם כתוסף  תזונה.. בין השאר הם מומלצים להפחתת שבירות של קפילרות וכלי דם קטנים למניעת חמצון LDL-כולסטרול ולמניעת חסימות של כלי דם (3).

רסרבטרול שמצוי בקליפת הפרי של הענבים מצוי גם בזרעים, ומוסיף לתכונות האנטי אוקסידנטיות שלהם, לשמירה על הלב ועל כלי הדם.

 הענבים הם בין הצמחים הראשונים המוזכרים בתנ"ך. כשנוח יצא מהתיבה הוא הכין יין מענבים, שתה ממנו והשתכר.

לפי בדיקות ארכיאולוגיות הגפן שגדלה בר הפכה לצמח תרבותי לפני כ-5000 שנה. הגידול שלה התחיל בין הים הכספי לים השחור, והתפשט דרומה לסוריה, ירדן, ישראל ומצרים, ומשם הגיע לאירופה (2).

אחרי נפילת האימפריה של רומא והשתלטות הנצרות על אירופה, התמחו המנזרים בייצור ייו.

הספרדים הכניסו את הגפן לאמריקה. קליפורניה התגלתה כמקום אידיאלי לגידול גפנים.

פטריית שמר סימביוטית טבעית חיה על הגפן, והיא מסייעת לתהליך התסיסה ועוזרת לכל תהליך הכנת היין (1).

לעתים קרובות השתמשו ביין להכנת תמציות רפואיות מצמחים, בעיקר הודות לאלכוהול המצוי בו. ברפואה הסינית והמערבית השתמשו ביין רפואי.

בשנים קדומות יותר, בערך ב-1600 לפנה"ס השתמשו  בסין ביין אורז (1).

הכינו מהיין ליקר, והשרו בו צמחים שמסייעים לעיכול, כגון, Artemisia absinthium, או זרעים של אניס.

מחקרים

מחקרים מדווחים על פעילות אנטי אוקסידנטית, הגנה על העצבים, מניעת חסימות של כלי דם של פירות הענבים (4).פעילות נוספת של ענבים היא סיוע להורדת לחץ דם והקטנת הסיכון למחלות לב.

הפוליפנולים הם אנטי דלקתיים, והם מגינים על הגוף מפני התפתחות של תהליכי דלקת, הקשורים במחלות לב.

 ערך תזונתי של ענבים  כוס אחת, בערך 150 ג'.

קלוריות          104

פרוטאין          1.1 ג'

פחמימות        27.3 ג'

שומן              0.2 ג'

 

מכיל:

אשלגן           288 מ"ג

ויטמין C         4.8 מ"ג

תיאמין          0.1   מ"ג

ריבופלבין       0.1 מ"ד

סיבים תזונתיים 1.4 ג'

מנגן               0.1 מ"ג

ויטמין B6 0.1 מ"ג

 מקורות

  1. Hannah Bauman, Food as medicine Vitis vinifera, Vitaceae

HerbalGram Vol 12 issue 12, 2015

2Ensminger AH. Esminger ME. Konlande JE. The conciseEncyclopedia of Food & Nutrition. Boca Raton, FL: CRC Press, 1995.

  1. Yamakoshi J. Saito M. Kataoka S. et al. Safety evaluation of proanthocyanidin-rich extract from grape seeds. Food and chemical Toxicology, 2002, 40: 599-607.
  1. Yadav M. Jain S. Bhardwal A et al. Biological and medicinal properties of grapes and their bioactive constituents: An update.  Journal of Medicinal Food. 2009, 12 "(3): 473-484.