על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
סלק מצוי - Beta vulgaris - סלק מצוי - Beta vulgaris
>>גרסת הדפסה
סלק מצוי - Beta vulgaris

עודכן ב: 31/07/2016

שם עברי: סלק מצוי

משפחה: סלקיים, Chenopodiaceae

חלקי צמח בשימוש: עלים, שורש

הסלק הוא צמח חד שנתי, בעל עלים בצבע ירוק כהה ושורש מעובה. העלים והשורשים אכילים. העלים יכולים להגיע לגובה של 40 ס"מ, אבל בדרך כלל קוטפים אותם כשהם מגיעים לגובה של 8-10 ס"מ.

הפרחים הם ירוקים עם צבע אדום מפוזר. השורש האדום הוא השכיח ביותר, אבל יש גם שורשים לבנים, בצבע קרם וצהובים. 

הסלק המצוי גדל בארץ כצמח בר.

הארצות המובילות בגידול סלק הן: ארה"ב, צרפת, פולניה, גרמניה ורוסיה (1).

 באמצעות גידולים סלקטיביים להשבחת המין הצליחו לייצר כמה זנים של סלק מצוי: סלק סוכר שממנו מפיקים סוכר, סלק שניתן כמזון לבעלי חיים ותת-מין של הסלק המצוי (1).

 

מרכיבים

עלי הסלק מכילים סידן, קרוטנואידים, ויטמין A ויטמין C ברזל.

100ג' של עלי סלק מכילים 50% מה-RDA Recommended Daily Allowance)) לויטמין C ליום (1).

השורש מכיל סיבים, חומצה פולית, אשלגן, מגנזיום. הוא עשיר בניאצין, ויטמין B6, ברזל, נחושת, מנגן וחומצה פנטותנית (1).

הצבע האדום של הסלק מקורו ב- betalains, צבע המצוי גם בעלים של הריבס, בפירות של הצבר, בתפוזים, אשכוליות ואבטיח.

הbetanin- אחד המרכיבים הנחקרים ביותר של הבטאלאינים, הוא בעל פעילות אנטי דלקתית, שהוכיחו אותה in vitro ובניסויים בחיות (1). שורש הסלק מכיל  300-600 בטאנין ב-1 ק"ג. הפעילות האנטי אוקסידנטית של הבטאנין גדולה פי 1.5-2.0 משל האנתוציאנינים (1).

 עלי הסלק מכילים ריכוז גבוה של לוטאין ו-zeaxanthin, קרוטנואידים המצויים בעיניים. אכילת עלי סלק מסייעת לשמור על בריאות העין, מונעת רגישות- יתר לשמש ומחלות ניווניות של העין, כגון, קטרקט וניוון של הכתם הצהוב- macula (1).

רפואה מסורתית

מוצאו של הסלק מאזור הים התיכון. גידול הסלק באזור נמשך כ-4000 שנה (2). הסלק הגדל בימינו הוא צאצא של צמח הבר הנקרא B. vulgaris subsp. maritima. הוא גדל בצפון אפריקה ובחופים של הים התיכון. בזמן הקדום אכלו רק את העלים,  והשימוש בשורש היה רק רפואי וגם כמזון לחיות (1).

תיאפרסטוס שחי במאה השלישית לפני הספירה, היפוקרטס שחי במאה הרביעית לפני הספירה, דיוסקורידס  ופליני שחיו במאה הראשונה לספירה, כתבו שהשורש והעלים של סלק מרפאים  או  מונעים  מחלות רבות.

הם מנקים את הכליות, הכבד, המעי וכיס המרה. המליצו על השורש ועלי הסלק לטיפול בצרעת, פצעים, מחלות עור, קשקשים, במחלות של דרכי העיכול ובכאב אוזניים (2).

שיפור בגידול של הסלק העלה את האיכות שלו, ובמאה ה-16 הוא נעשה ירק פופולרי (1). במאה ה-19 למדו איך להכין סוכר מהסלק, והתחיל ייצור של סוכר מסלק סוכר במקום מקנה סוכר.

בימינו, 20-30% מהסוכר מיוצר מסלק סוכר.

מלבד השימוש בשורש ובעלים של הסלק כמאכל, יש שימוש במיץ מהשורש כצבע במוצרים קוסמטיים (3).

פרמקולוגיה

מיץ סלק מסייע להורדת לחץ דם, וכן להורדת ריכוז גבוה של כולסטרול וטריגליצרידים (1). במיץ סלק יש ריכוז גבוה של ניטרטים שהופכים לניטריטים שמרחיבים כלי דם. כאשר שותים מיץ סלק יש עלייה של ריכוז הניטרטים  בדם, וזה גרם לירידה בלחץ הדם (4).

מיץ הסלק מגביר הישגים ספורטיביים, וישנם ספורטאים שמקפידים לשתות מיץ לפני אימוני ספורט (1).

שימוש בשורש של סלק ביחד עם פירות של מיני עוזרר גרם לעליה בריכוז נטראטים וניטריטים, ולהורדת רמת הטריגליצרידים בדם (5).

100 ג' של שורש סלק בלתי מבושל מכיל:

43 קלוריות, 1.61 חלבון, 9.56ג' פחמימות, 0.17 שומן, 2.8 ג' סיבים.

 

מקורות

  1. Bauman H. Food as Medicine, Beets (Beta vulgaris, Chenopodiaceae) HerbalGram, 2016, Vol 16, issue 1.
  2. Biancardi E. Panella LW. Lewellen RT. Beta maritima: 2012, The Origin of Beets, New York, NY: Springer-Verlag.
  3. Gliszczynska-Swiglo A. Szymusiak H. Malinowska P. Betanin, the main pigment of red beet: molecular origin of its exceptionally high free radical-scavenging activity. Food Addit Contam. 2006, 23 (11): 1079-1087.
  4. Kapil V. Milsom A. Okorie M. et al. Inorganic nitrate supplementation lowers blood pressure in humans. Role for nitrite-derived NO. Hypertension. 2010, 65: 274-281.

Zand J. Lanza F. Garg H. et al. All-natural nitrite and nitrate containing dietary supplement promotes nitric oxide production and reduces triglycerides in humans. J. Nut. Res. 2011, 21 (4): 262-269.