על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
מלון מר - Bitter melon - מלון מר - Bitter melon
>>גרסת הדפסה
מלון מר - Bitter melon

עודכן ב: 16/02/17

השם בעברית: מלון מר

משפחה: דלועיים Cucurbitaceae

חלקי צמח בשימוש: פירות, זרעים

Momordica הוא מטפס חד שנתי הגדל בארצות חמות. העלים בצורת כף יד מחולקים לאונות. הפרחים  בצבע צהוב, ריחניים. הפירות מאורכים  ומחודדים בקצה. פירות הבוסר הם בצבע ירוק כהה שהופך לצהוב כשהם מבשילים. קליפת הפרי מחוספסת.

לזנים הסינים של המומורדיקה יש פירות ארוכים ורכים יותר (1).

המרירות של הפרי הולכת וגדלה ככל שהוא מבשיל. כשהפרי בשל הוא נפתח, ובתוכו שתי שורות של זרעים בצבע אדום (1). מומורדיקה גדל בדרום אמריקה, באגן האמזונס, ברזיל, באיים הקריביים במזרח אפריקה, ובדרום-מזרח אסיה, בארצות הודו, סין, פיליפינים, פקיסטן, נפאל וסרי לנקה (2). 

גידול המומורדיקה התחיל במזרח אסיה, בעיקר בהודו ובסין. בכתבים איורוודיים בסנסקריט שנכתבו בשנים 200 לפנה"ס ועד 200 אחרי הספירה מוזכר המומורדיקה  הגדל בבר וזה שמגדלים אותו.

בסין מוזכר המומורדיקה בפעם הראשונה בשנת 1370 אחרי הספירה (1).

 

מרכיבים: פרי הבוסר מכיל ויטמין C, ויטמין A, זרחן וברזל (3).

מרכיבים נוספים: תרכובות פנוליות, פלבונואידים,

Cucrbitans- טריטרפנים, פפטידים דמויי אינסולין (1).

 

שימוש היסטרי ומסחרי

שימוש מסורתי ידוע בכל הארצות בהן גדל  הצמח (1). השימוש העיקרי היה לטיפול בסכרת.

שימושים נוספים: לטיפול במחלות של מערכת העיכול, לטיפול בדלקת המעי הגס, לזרז מחזור חודשי, כאנטי ויראלי במקרים של אדמת והפטיטיס (1).

בתורכיה משתמשים בפרי בשימוש חיצוני לרפא פצעים, ובשימוש פנימי לטיפול בכיב פפטי (3).

בהודו משתמשים בפרי של המומורדיקה לטיפול בסכרת, לעידוד הפלה, נגד טפילים במעי, כמשלשל ולהפחית פוריות.

בנוסף משתמשים בפרי  להגביר חלב בהנקה, לטיפול באקסמה, במלריה, בגאוט, בצהבת, בכאבי בטן, אבנים בכליות, לויקוראה, טחורים מודלקים, בדלקת ריאות, בפסוריאזיס, רוימטיזם  וסקביאס (1).

 

מומורדיקה כמזון

 

הפרי של המומורדיקה הוא מאכל נפוץ ואהוב במזרח אסיה. פרי הבוסר נאכל אחרי בישול עם ירקות אחרים או לבד. אוכלים אותו ממולא או מטוגן. מוסיפים כמויות קטנות של פרי הבוסר למרק או למנות אחרות כדי לתת להם טעם מר.

לעתים קרובות משרים את הפירות במי מלח או שמרתיחים אותם ושופכים את המים כדי להפחית את המרירות שלהם. דרך נוספת לשימוש בפירות היא לכבוש אותם במים עם מלח.

משתמשים בפירות, בפרחים ובנצרים הצעירים לתיבול מאכלים.

נצרים צעירים ועלים נאכלים מבושלים. עלים ומיצוי מהפירות משמשים כחליטות לשתייה (1).

 

פרמקולוגיה

 

נערכו מחקרים על חיות מעבדה ומחקרים קליניים עם אנשים חולים ובריאים. המחקרים הוכיחו את מה שהיה ידוע ברפואה המסורתית.

הוכיחו שפרי המומורדיקה מוריד רמת סוכר בדם, הוא בעל פעילות נוגדת דלקת, עוזר להוריד רמה גבוהה של שומנים בדם (1).

הצמח  פעיל כנוגד סכרת על פי כמה מנגנונים: מניעה של ספיגת גלוקוז לדם, זרוז של ספיגת גלוקוז על ידי רקמות פריפריות, עידוד של חדירת אינסולין לתוך התאים. הפרי של המומורדיקה מגביר הפרשת אינסולין מתאי בטא בפנקריאס, ומגביר את רגישות תאי הגוף לאינסולין (4).

מחקר קליני הראה שהפרי גורם לשיפור במקרים של המחלה המטבולית (5). בנוסף הפרי פועל בסינרגיזם עם התרופה נגד סכרת מטפורמין, ומסייע להורדת רמת גלוקוז אצל מטופלים הסובלים מהמחלה המטבולית (5).

מומורדיקה מוריד רמה של טריגליצרידים,  כולסטרול, LDL ,ומעלה רמה של HDL בדם אצל עכברים (6). מחקר שנערך על השפעת הפרקציה של הספונינים של המומורדיקה על חולדות, הראה ירידה ברמת הסוכר והשומנים בדם וירידה בפעילות של האנזים  ליפאז בלבלב (7). כתוצאה מהירידה בפעילות הליפאז יורדת הספיגה של השומנים, ולירידה ברמה של טריגליצרידים בדם (7).

מומורדיקה מגן על הכבד ומזרז את הפעילות שלו, כנראה הודות לפעילות האנטי אוקסידנטית של הצמח ונטרול הרדיקלים החופשיים (1).

הצמח מונע  steatosis שהיא הצטברות של שומן בתאי הכבד  ובכך מגן על הכבד ומאפשר לו פעילות טובה (1).

 

ערך תזונתי של פרי המומורדיקה

הערכים ניתנים לכוס אחת של הפרי, בערך 93 ג'.

83 קלוריות

1 ג' חלבון

3.4 ג' פחמימות

0.2  ג' שומן

ויטמין C           78 מ"ג

סיבים             2.6 ג'

ויטמין A          438   IU

ויטמין K           mcg 4.8

אשלגן             275 מ"ג

מגנזיום           16 מ"ג

זרחן               29 מ"ג

סידן               18 מ"ג

ויטמין E          0.14 מ"ג

 

מקורות

  1. Bauman H. Food as Medicine: Bitter Melon ( Momordica charantia, Cucurbitaceae) HerbalEGram: Volume 13, Issue 9, September, 2016.
  2. Singh J. Cumming E. Manoharan G. et al. Medicinal chemistry of the anti-diabetic effects of Momordica charantia: active constituents and modes of actions. Open Med. Chem. J. 2011, 5 (Suppl 2): 70-77.
  3. Grover JK. Yadav SP. Pharmacological actions and potential uses of Momordica charantia: A Review J. Ethnopharmacol. 2004, 93(1): 123-132.
  4. Keller AC. Ma J. KavalierA. He K. et al. Saponins from the traditional medicinal plant Momordica charantia stimulate insulin secretion in vitro. Phytomrdicine, 2011, 19(1): 32-37.
  5. Tsai C-H. Chen EC-F. Tsai H-S, Huang C. Wild bitter gpurd improves metabolic syndrome: a preliminary dietary supplement trial. Nutr. J. 2-12, 11(1):4
  6. Chatuvedi P. George S. Milinganyo M. et al. Effect of Momordica charantia on lipid profile and oral glucose tolerance in diabetic rats. Phyther. Res. 2004:18(May):954-956.
  7. Oishi Y. Sakamoto T. Udagawa H. et al. Inhibition of increases in blood glucose and serum neutral fat by Momordica charantia saponin fraction. Biosci Biotechnol. Biochem. 2007, 71L3): 735-740.