על מינה פארן מאמרים צור קשר
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
כוסברה - Coriander sativum - כוסברה - Coriander sativum
>>גרסת הדפסה
כוסברה - Coriander sativum

עודכן ב: 16/02/17

שם עברי: גד השדה, כוסברה

משפחה: סוככיים, Apiaceae

חלקי צמח בשימוש: זרעים, עלים

תיאור הצמח: גד השדה הוא צמח הגדל בר בארץ. הגד הוא צמח חד שנתי, ארומטי, הפורח בחודשים מרץ עד יוני. הוא מוכר בארץ בשם הערבי כוסברה.

לצמח יש גבעולים דקים, ועלים מבריקים ארומטיים. הפרחים בצבע לבן או וורוד בהיר בצורת סוכך.

מוצאו של הצמח מהאזור המזרחי של הים התיכון ומערב אסיה. מגדלים אותו בארצות רבות, ומשתמשים בעלים ובזרעים שלו כתבלינים (1). 

הודו היא היצרנית הגדולה ביותר של הזרעים וגם היצואנית הגדולה. רק 10-15% מכול הצמח שמגדלים נמכר לארצות אחרות. כל השאר נמכר לשימוש ביתי בהודו (1).

 

מרכיבים: הזרעים מכילים שמן נדיף בעל ערך רפואי, הכולל, 70% לינלול שהוא טרפנואיד בעל פעילות אנטי אוקסידנטית.

חומצות שומניות המצויות בזרעים כוללות petroselenic acid, linoleic acid וחומצות שומניות נוספות אומגה 6.

בנוסף הזרעים מכילים סוכרים, אלקלואידים, פלבונים, טאנינים, אנתרקינונים,  סטרולים ורזינים (2).

העלים מכילים פלבונואידים, פולי פנולים וחומצות פנוליות, כגון, חומצה קפאית, ונילית, protocathenic acid (1)

הפוליפנולים  כוללים קוורצטין וkanpferol- בעלי פעילות אנטי אוקסידנטית ונוגדת דלקת.

העלים מכילים גם ויטמינים A,K,C  והם עשירים בסידן (1).

 

היסטוריה ושימוש מסחרי

יש עדויות היסטוריות לשימוש בכוסברה כבר בתקופה הניאוליתית, בערך ב-7000  שנים לפני הספירה (3). הצמח מוזכר בכתבים הודיים כתובים בסנסקריט, הוא מוזכר בתנ"ך ובכתבים מצריים כתובים על פפירוס (4).

בספר שמות, כאשר מתארים את המן שירד במדבר כתוב על המן "והוא כזרע גד."  כולם ידעו  והכירו את זרע הגד.

ביוון גידלו את  הצמח כבר באלף השני לפני הספירה. השתמשו בזרעים שלו להכנת בושם, ובזרעים ובעלים השתמשו כתבלינים (1).

ברפואה הסינית ובאיורודה השתמשו בזרעים כקרמינטיביים, מסייעים לעיכול ומשככי כאב בטן (1).

ברפואת האיורודה השתמשו בתערובת של זרעים של כוסברה ביחד עם זרעים של קימל (Carum carvi) והל- Elettaria cardamomum  לטיפול בהפרעות של מערכת העיכול.

באירופה השתמשו בתערובת שלזרעים של כוסברה עם זרעים של שומר פשוט

ואניס  לטיפול במערכת העיכול (1).

בעלים השתמשו לטיפול בכאבי בטן, בקושי בעיכול  הפפסין  וכן כדי לעורר תיאבון. השתמשו בעלים גם בשימוש חיצוני , הניחו אותם על החזה כדי לטפל בשיעול ובכאבים בבית החזה (1).

בזרעים השתמשו לטיפול בעיכול בלתי יעיל, בחילות, שלשול, כמכייח במקרים של שיעול וברונכיט, ובשימוש חיצוני השתמשו בו כאנטי דלקתי. הכינו משחה מהזרעים לטיפול בדלקת מפרקים וברוימטיזם, וכן הכינו מהם מוצרים קוסמטיים  (5).

בימינו ניתן למצוא זרעים של כוסברה בשימוש בתרופות  שמכינים בגרמניה, לסילוק גזים  ולשיפור העיכול (1 ). הפרמקופיאה הבריטית ו-Commission E    

מאשרים שזרעי הכוסברה הם ספסמוליטיים, משככים כאבי בטן, קרמינטיביים, מורידים רמת שומנים בדם (1). 

ניתן למצוא את הזרעים של הכוסברה בתערובות שונות של זרעים עם תבלינים נוספים  לשימוש בתעשיית המזון ולצרכים ביתיים.   

 

פרמקולוגיה

כמה מחקרים הראו שהזרעים של ה-Coriander מורידים רמת סוכר בדם ומקטינים את העמידות לאינסולין. הפלבונואידים  והפוליפנולים אחראים כנראה לפעילות זאת (1). מחקרים שנערכו על חולדות הראו שמיצוי מהזרעים גרם לירידה ברמת הכולסטרול והטריגליצרידים בדם  וכן על רמת LDL- כולסטרול. המיצוי גרם גם לעלייה ברמת HDL- כולסטרול (6,7).  

נחקרה ההשפעה של השמן הנדיף המצוי בזרעים. מחקרים שנעשו על עכברים וחולדות הראו ששאיפה של שמן מהזרעים  גרמה להפחתת מתח ולרגיעה  אצל  החיות (1).  מיצוי מהזרעים האריך את שעות השינה אצל העכברים, וגרם להרפיה של השרירים (1).

לא נערך עד עכשיו מחקר קליני על ההשפעה של השמן הנדיף על אנשים הסובלים מנדודי שינה. 

העלים מפחיתים את הסימפטומים אצל אנשים הסובלים מדלקת מפרקים.

שימוש חיצוני בשמן נדיף מהול לא גרם לפגיעה בעור (1).

אכילת עלים של כוסברה ביחד עם מאכלים המכילים מתכות כבדת, מפחיתה את ספיגת המתכות בגוף, אבל אינה יכולה לסלק מתכות מהגוף כפי שפורסם בכמה מקומות (1).  

 

מרכיבים במצויים ב-20 ג' של הצמח:

 

ויטמין A           1350    יחידות

ויטמין C           5.4 מ"ג

אשלגן             104 מ"ג

סיבים              0.6 ג'

ויטמין E           0.5 מ"ג

ויטמין B6         0.03 מ"ג

סידן                13 מ"ג

מקורות

 

  1. Bauman H. Coriander/Cilantro (Coriandrum sativum, Apiaceae) herbalEGram, Volume 12, Issue 6, June 2015.

 

  1. Abascal K. Yarnel E. Cilantro- culinary herb or miracle medicnal plant? Altern. Complement Ther. 2012, 18(5): 259-264.

 

  1. Aggarwal B. Healing Spices: How to use 50 Everyday and Exotic Spices to boost Health and Beat Disease. New York, NY: Sterling, 2011.

 

  1. Teuscher E. Medicinal Spices: A Handbook of Culinary Herbs, Spices, SpiceMixtures and their Essential Oils. Boca Raton: Taylor and Francis, 2006.

 

Savib NG. Anwar F. Gilani A. et al. Coriander (Coriandrum sativum): A potential source of high-value components for functional foods and nutrceuticals- a review. Phytotherapy Research. 2013