על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
Tamanu oil - Tamanu oil
>>גרסת הדפסה
Tamanu oil
עודכן ב: 13/02/12
 
שמן Tamanu מופק מהזרעים של העץ Calophyllum inophyllum
 
מקור השם Calophyllum ביוונית, kalos משמעותו יפה ו-phullon משמעותו עלה. מוצאו בדרום מזרח אסיה, והוא נפוץ מאד באיי פולינזיה ובאיים של האוקיאנוס השקט (1).
עץ ה-Tamanu מגיע לגובה 30-35 מ'. יש לו פרחים קטנים עדינים בצבע לבן ובמרכזם צהוב, והם בעלי ריח עדין ונעים (1).
העץ נותן כ-100 ק"ג פירות בשנה. בתוך הפרי יש גרעין אחד גדול. מהגרעינים מפיקים את שמן הטמאנו. ניתן להפיק מעץ אחד כ-10 ק"ג שמן לשנה. עצי הטמאנו גדלים על אדמה חולית, ומסוגלים לגדול על סלעים ועל מדרונות קרובים לים. הפירות נושרים מהעצים ונופלים למי האוקיאנוס. הם מגיעים עם המים לחופים של איים נוספים ונובטים וגדלים שם. כך מתפזרים העצים בכל האיים (2).
תושבי פולינזיה משתמשים בעץ לבניית סירות, בתים, מתקנים שונים ועבודות יד. בעבר נחשבו העצים לקדושים, ובנו מהם אלילים. מרבים לנטוע אותם כעצי נוי.
הזרעים מכילים שמן, שבמשך אלפי שנים השתמשו בו תושבי האיים לריפוי חיצוני של פגעי עור שונים (1). העלים והזרעים משמשים גם הם לטיפול בפצעים, נפיחויות, בעור יבש או מתקלף, בפציעות וכוויות שמש (3). חליטה מרסק של עלים משמשת לשטיפות של פצעים שהזדהמו, דלקות, פריחות בעור ודלקות עיניים (4).
השמן משמש לטיפול בפריחות חיתולים אצל תינוקות, וכן כטיפול קוסמטי. במקרים של כאב בצוואר או במפרקים משתמשים בשמן לעיסוי כמשכך כאב (3).
חברות קוסמטיקה משתמשות בשמן להכנת תכשירים קוסמטיים. מעודדים את תושבי האיים לאסוף את הפירות שנופלים מהעצים ומכינים מהם את השמן.
מסייעים בכך לכלכלה של תושבי הכפרים הקטנים על חוף הים.
בפולינזיה יש יחס של הערצה לשמן טמאנו. הוא נחשב לשמן שנספג היטב לעור, ומסייע לריפוי פצעים, לשיכוך כאבים ולטיפול במחלות עור, כגון, פסוריאזיס, אקסמה, כוויות, עקיצות וחתכים.
השמן מתפרסם בעולם, וניתן להשיג אותו בארצות רבות. נערך מחקר אחד בבני אדם שהראה שהשמן משפר מראה של צלקות, ומסייע לריפוי פצעים (5).
 
מקורות
 
1.   Kilham C. Tamanu oil: a tropical topical remedy. HerbalGram 2004, No. 63: 26-31.
2.   Cox PA. Banack SA. Islands, Plants and Polynesians: An Introduction to Polynesian Ethnobotany Portland Or, Dioscorides Press, 1991.
3.   Chevalier J. Study on a new cicatrizing agent for cutaneous and mucus wounds, oil of Xalophyllum inophyllum (doctoral thesis) Paris, France: Institut de Biologie Normale Superiere, October 1951.
4.   Whistler WA. Polynesian Herbal Medicine. Kaual HI. National Tropical Botanical Garden, 1992.
5.   Beausoleil C. Lehman L. et al. Evaluaton of the Ability of One Test Product to improve the Appearance of Scars. Bioscience Laboraties Inc. Bozeman MT. Cited in Dweck AC. Meadows T. Tamanu (Calophyllum inophyllum)- The African Asian Polynesian and Pacific Panacea. International Journal of Cosmetic Science, 2002, 24: 341-349.