על מינה פארן מאמרים צור קשר
מאמרים חדשים
צמחי מרפא
חומרי המרפא (מטבוליטים משניים) בצמחים
מחלות ודרכי הטיפול בהן
נושאים כללים
פוליפנולים במזון - פוליפנולים במזון
>>גרסת הדפסה
פוליפנולים במזון

עודכן ב: 11.04.12

ההשפעה הפיזיולוגית של פוליפנולים המצויים במזון.

קבוצות  של פלבונואידים
אנתוציאנינים
האנתוציאנינים הם גליקוזידים של אנתוציאנידינים. מצויים באוכמניות, דובדבנים, תות עץ, תות גינה, פטל שחור, פטל אדום  ועוד. הכמות שלהם בפירות הולכת ועולה לקראת הבשלת הפרי.
הם נמסים במים ונהרסים בבישול ממושך.
פרואנתוציאנינים הם חסרי צבע. הם בנויים מאוליגומרים או פולימרים קטנים ופעילים כטאנינים. הם עוברים הידרוליזה עם חומצה או מים חמים, ומשחררים אנתוציאנינים.
הם מצויים בהרבה פירות ביחד עם חומצות פנוליות. הם מגינים על תאים מפני נזק חמצוני.
Catchins
הקטכינים הם פלבונולים.
הם נהרסים כשמייבשים ענבים ואינם מצויים בצימוקים.                     catechin
מגבירים מטבוליזם, וביחד עם זה מייצרים רדיקלים חופשיים.    
מסוגלים לעצור סרטן בשלבים הראשונים.
יכולים להגן מפני נזק ל-DNA, ולכן עשויים להועיל לאנשים העוברים טיפול כימותירפי.
בתה ירוק יש 15-20% של קטכינים
בתה שחור יש 5-10% של קטכינים.
הקטכינים הנפוצים ביותר בתה ירוק הם epigallocatechin galleate. הם אינם מצויים בתה שחור. מצויים בחמוציות
Isoflavoes
בזרעי סויה יש 2-4 מ"ג איזופלבונים ב-1 ג'. הנפוץ ביותר הוא genistein.
מצויים בקטניות ובזרעי רימונים
מסייעים להעלאת רמה של HDL ולהורדת רמה של LDL
אנטיאוקסידנט יעיל נגד סופראוקסיד ומימן פראוקסיד
פעילים כפיטואסטרוגנים
איזופלבונים ו-lignans הם הפיטואסטרוגנים העיקריים
מסייעים למנוע אוסטאופורוזיס אצל נשים בתקופת המנופאוזה
איזופלבונים מסויה מעכבים סרטן הערמונית


Hesperetin   
flavanone, הפלבונואיד העיקרי בתפוזים ובפירות הדר אחרים
אנטיאוקסידנט, מאיט שגשוג של תאי סרטן
מאיט רפליקציה של וירוסים, כולל וירוסים של פוליו, הרפס ושפעת
Naringin
Flavanone, נותן לאשכולית את הטעם המריר האופייני
עלול לפעול על אנזימים במעי, כגון Cyt P-450 ולהגביר ספיגה של תרופות
מגביר מטבוליזם של אלכוהול וליפידים בכבד, מגביר פעילות אנטי אוקסידנטית בכבד
Rutin
מצוי באספרגוס ובפירות הדר                     רוטין        
לא נהרס בייבוש של ענבים, מצוי בצימוקים
מחזק קפילרות
Quercetin
Flavonol, מצוי בריכוז גבוה בבצל אדום, בענבים אדומים, בתה ירוק, בקליפה של תפוחי עץ, בצימוקים. אינו נהרס בייבוש של ענבים
אנטיאוקסידנט פעיל, מעכב חמצון של LDL                        קוורצטין
מרחיב כלי דם ומדלל דם
נוגד אלרגיה, מעכב שחרור של היסטמין
Silymarin
מצוי בעלי ארטישוק ובגדילן
מגן בפני סרטן העור                                                         
אנטי אוקסידנט פעיל, נוגד דלקת
מסייע לעיכול השומנים

 


טאנינים
מושג המתאר תפקוד יותר מאשר קבוצה כימית
טאנינים ביחד עם ויטמין C מסייעים לבנות ולהגן על קולגן
מונעים זיהומים בדרכי השתן בכך שהם מעכבים קישור של חיידקים לדפנות
שילוב של טאנינים עם אנתוציאנינים, כמו במיץ רימון, עשוי לפרק כולסטרול מחומצן בזרם הדם וברובד של טרשת עורקים
נפוצים בצמחי מרפא, בירקות ובפירות
ריכוז הטאנינים בצמחים מסוימים גבוה מאד, ומגיע ל- 25-35% מהחומר היבש

חומצות פנוליות
מפחיתות צימות של חיידקים לשיניים ולשלפוחית השתן
ממתיקים מפחיתים את הפעילות המבטלת צימות של החומצות הפנוליות
מפחיתות חמצון של LDL כולסטרול
Ellagic acid
מסייעת למנוע סרטן בושט ובמעי הגס
פטל ותות שדה עשירים בחומצה זו
Chlorogenic acid
מצויה בריכוז גבוה באוכמניות, עגבניות, בענבים
לעתים קרובות מופיעה כאסטר של חומצה קפאית
משתתפת בפעילות האנטי אוקסידנטית של הקפה
חומצה קפאית עשויה לשקם ויטמין E מחומצן
קליית קפה מגבירה את הפעילות האנטי אוקסידנטית שלו
Phytic acid
מצויה בריכוז גבוה בסובין של חיטה ובזרעי פשתן
קושרת מינרלים, בעיקר סידן וברזל
עשויה להפחית ספיגת סידן מהמעי
מפחיתה עיכול של עמילן
קשירה של ברזל על ידי החומצה הפיטית מאיטה התפתחות של סרטן ומפחיתה מחלות של הלב וכלי הדם. תאי סרטן זקוקים לברזל לצמיחה שלהם.
Ferulic acid
שכיחה בדופן התא הצמחי
מצויה באורז מלא, חיטה ושבולת שועל
מצויה בתפוחי עץ, ארטישוק, תפוזים, בוטנים, אננס
אנטי אוקסידנט ונוגד סרטן
בעלת פעילות אנטי סרטנית בסרטן השד והכבד
Vanllin
חומר טעם וריח המופק מתרמילים של וניל
בתעשיה מייצרים אותו מתסיסה של ליגנין (מוצר לוואי בתעשיית נייר)

Cinnamic acid
נותנת לשמן קנמון את הריח והטעם האופייניים
אנטיבקטריאלית, אנטי ויראלית, נוגדת טפילים
בונה יחידות של lignans
נפוצה בשרפים של עצים ובקליפה הפנימית
Oxalic acid
מצויה בתרד טרי, סלק, קקאו, אגוזים, פטרוזיליה, תה
ריבס עשיר במיוחד בחומצה אוקסלית
נקשרת לסידן ומפחיתה מהזמינות שלו
מופרשת בשתן עם הסידו.
עלולה ללייצר אבנים בכליות

מקורות
Phytochemicals as Nutraceuticals, Ben Best, 2012
The color code JA. Joseph. 2002
Cheynier V. Review of the chemistry of polyphenols. American J. Clin. Nutr. 2005, 81 (SUPPL): 223S-229S.