אנדופיטים בצמחים

אנדופיטים בצמחים

מאת: ד"ר מינה פארן

מחקרים רבים שנערכו בעשרות השנים האחרונות הראו שמיקרואורגניזמים, בעיקר, חיידקים ופטריות , החיים בתוך הצמחים כאנדופיטים וכריזוספרים, הם המקור למספר עצום של חומרי טבע. רבים מהמרכיבים הכימיים החדשים שמוצאים בצמחים נוצרו על ידי החיידקים או הפטריות.

מאמרים רבים מתפרסמים בשנים האחרונות המספרים על מיקרואורגניזמים המצויים  בצמחים מסוימים, ועל המרכיבים שהם מייצרים.

להלן כמה דוגמאות למרכיבים שבודדו בשנים האחרונות:

פטריה בשם Fusarium graminearum שוכנת בתוך דגניים וגורמת להם לשדפון. היא אכילה ובעלת טעם נעים. ניתן להשתמש בה כתחליף לבשר. היא מכילה 12% חלבון, ואין בה שומן וכולסטרול. יש לה מבנה סיבי, והיא מסייעת להורדת רמת כולסטרול בדם.

בתוך העץ Taxus brevigolia מצויה פטריה אנדופיטית Pestaliopsis spp.. העץ והפטריה מייצרים את הטקסול, תרופה חשובה מאד לטיפול בסרטן השד.

הצמח Kennedia nigriscans הוא אנדמי באוסטרליה. האבוריג'נים השתשמשו בו לטיפול בפצעים פתוחים. התברר שהוא פונדקאי לאנדופיט streptomycete שמייצר קבוצה של פפטידים אנטיביוטיים חדשים הנקראים munumbicins. הם פעילים נגד חיידקים גרם חיוביים, Bacillus anthracis, חיידק הגורם לשחפת

Mycobacterium tuberculosis וכן הוא פעיל נגד הטפיל הגורם למלריה

Plasmodium falciparum.

Kenndia nigricans הוא צמח מטפס השייך למשפחת הקטניות Fabaceae.

זהו מטפס חזק המגיע לגובה של ארבעה מ', והוא מתפשט לקוטר של 6 מ'.

האבוריג'נים העבירו את הידע במשך דורות רבים ברפואה המסורתית שלהם. הוא היה אנטיספטי חזק גם בשימוש חיצוני. פטריה שבודדה מ-Tripterygium wilfordii, צמח רפואי שמוצאו מאירופה ואסיה, הראתה פעילות אנטי פטרייתית יעילה מאד נגד פטריות הפוגעות בבני אדם, בעיקר נגד Candida albicans ו- Trichophyton.

Munumbicins

מונומביצינים A, B, C, D הם מרכיבים אנטיביוטיים שהתגלו בשנים האחרונות. יש להם ספקטרום רחב של פעילות נגד פטריות וחיידקים שהם פתוגניים לבני אדם ולצמחים. הם מיוצרים על ידי Strptomyces שהוא אנדופיט בצמח Kennedia nigricans. בודדו את הפטריה וגדלו אותה. מיצו את הפטריה עם ממיס אורגני והתקבלו 4 פפטידים, עם משקל מולקולרי בסביבות 1200-1300 דלטון. הם מורכבים ממספר קטן של חומצות אמיניות: חומצה אספרטית, תריאונין, חומצה גלוטמית ואלין ופרולין ביחסים שונים.

המונומביצינים פעילים גם נגד חיידקים שאינם רגישים לאנטיביוטיקה. יש להם פוטנציאל לשימוש רחב ברפואה ובחקלאות.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד