באובב – Adensonia digitata

באובב – Adensonia digitata

מאת: ד"ר מינה פארן

תאור הצמח: הבאובב הוא העץ האפריקני הידוע ביותר. באפריקה הוא נקרא עץ החיים.

מכנים אותו בשמות רבים, כגון, עץ הבקבוק, עץ הלחם של הקופים.

השם באובב לקוח מהשם הערבי bu bobab  שמשמעותו פרי עם הרבה זרעים.

הבאובב משתייך למשפחת החלמיתיים, Malvaceae.

חלקי צמח בשימוש: עלים, פירות, זרעים

לסוג באובב משתייכים 8 מינים. מוצאם של ששה מינים ממדגסקר, מין אחד מאוסטרליה, ומין אחד , A. digitata מיבשת אפריקה (1). הוא גדל בכל הארצות שבמדבר סהרה ובדרום אפריקה.

הבאובב הוא עץ גדול, נשיר, הגדל לגובה של 20 מ'. הגזע חזק, ומגיע לקוטר של 12 מ'. קליפת הגזע בצבע אפור-חום . בחלק התחתון של הגזע יש לעתים קרובות צלקות, שנגרמות על ידי בני אדם שאוספים סיבים מהגזע, או על ידי פילים שמנסים להוציא מים מהעץ (1).

הפרחים  גדולים, לבנים ומכוסים בשעווה. הם תלויים על העץ. הפירות מאורכים, באורך 15-20  ס"מ , מכוסים בקליפה קשה. הם מכילים זרעים בצורת כליות.

העץ גדל לאט. בדיקות עם פחם מראות שעץ עם קוטר של 10 מ' הוא כנראה בן 2000 שנים (2).

רפואה מסורתית

העלים, קליפת הגזע והפירות משמשים כמזון.

לקליפת הגזע יש תכונות של אסטרינג'נט.  נהגו להשתמש במירתח מקליפת הגזע לטיפול בהצטננות, בשפעת ולהוריד חום גבוה (1).

לקליפת הגזע ולזרעים יש פעילות נוגדת דלקת.

העלים משמשים להפחתת זיעה, להוריד חום, לטיפול במחלות של הכליות ושלפוחית השתן וכן לטיפול באסתמה ושלשול (3).

בציפת הפרי השתמשו לטיפול בשלשול, דיזנטריה, אבעבועות, אדמת, שיעול עם דם וכן כמשכך כאב (3).

בעלים השתמשו בשימוש חיצוני  כאמבט במקרים של טפילים על העור.

בזרעים השתמשו לטיפול במחלות של הקיבה, הכליות והמפרקים (4).

עלים צעירים נאכלים אחרי בישול, או שמייבשים אותם ומכינים מהם אבקה (1)

העלים עשירים בויטמין C ובסוכר.

הזרעים עשירים בשמן, וניתן לאכול אותם. ציפת הפרי והזרעים משמשים גם כמזון  לחיות הבית.

בציפת הפרי  משתמשים לאפיה, להוסיף טעם ליוגורט ולגלידות, וכן כמקור לסידן לנשים בהריון ולנשים מיניקות.

ציפת הפרי מכילה פקטין, והשתמשו בה לעבות רוטבים וריבות.

מקליפת הגזע ביחד עם עלים יבשים מכינים מוצר הנקרא Lalo. משתמשים בו להגברת הזעה ולהורדת חום.

קליפת הגזע מכילה מרכיבים חומציים הדומים לגומי טרגקאנט. משתמשים בהם לחיטוי כיבים בעור ופצעים.

מחומרים מוצילגניים המצויים בפלואם שבקליפת הגזע מכינים תרופות לטיפול בדלקות של מערכת העיכול.

קליפת הגזע נחשבת גם למחזקת של הלב. מחקר שנעשה על עכברים עם מיצוי אלכוהולי של קליפת הגזע, הוכיח את ההשפעה המחזקת את התכווצות שריר הלב (5).

בארצות שונות באפריקה יש שימושים מסורתיים שנשמרים גם בימינו.

בסיירה ליאונה משתמשים בעלים ובקליפת הגזע כטיפול למניעת מלריה.

בקונגו רוחצים את הילדים במירתח מקליפת הגזע במקרים של מחלות זיהומיות בעור.

בגאנה משתמשים בקליפת הגזע כתחליף לכינין לטיפול במחלות עם חום.

בניגריה וסנגל משתמשים בפירות נגד זיהומים מיקרוביאליים.  במרתח מהשורש משתמשים לרחיצת תינוקות כדי לשמור על העור שלהם.

העלים נחשבים למרככים של העור ודיורטיים. משתמשים במירתח מהעלים לטיפול בדלקות אוזניים.

מרכיבים

הפירות מכילים חומצות אורגניות, כגון, חומצה ציטרית, טרטארית, מאלית, סוקצינית.

מהזרעים מפיקים שמן המכיל חומצה אולאית,  לינולאית  ולינולנית (6).

טרפנואודים: alpha- and beta- amyrin palmitate, ursolic acid

השורש מכיל פלבונואידים מסוג פלבאנים וכן קוורצטין (7).

ציפת הפרי מכילה סוכרים, ויטמין C, סידן, פקטין, סיבים מסיסים ובלתי מסיסים המורכבים בעיקר מפקטין.

מחקרים הראו שפקטין מונע מחיידקים פתוגניים להתקשר לדופן המעי, וכן שהוא קושר מתכות כבדות ומסייע לשחרורן מהגוף (1).

ציפת הפרי מורכבת מפחמימות- 75%, חלבונים- 2.5% ומעט ליפידים (1).

בעלים ובקליפת הגזע מצוי אלקלואיד בשם adansonin, שמשתמשים בו כמעכב של סטרופנתין, שהוא גליקוזיד רעיל ללב. הייתה לכך חשיבות לתושבי אפריקה, כי נהגו להכין חיצי רעל שהכילו סטרופנתין.

מינרלים

הבאובב הוא עץ עשיר במינרלים, כגון, סידן, אשלגן, מגנזיום וברזל.

ציפת הפרי והעלים עשירים מאד בסידן.

ציפת הפרי עשירה גם באשלגן, מגנזיום, נחושת , אבץ ומנגן.

ויטמינים

הויטמין העיקרי המצוי בבאובב הוא ויטמין C וכמה ויטמינים B. ריכוך ויטמין C בציפת פרי בשל היא 107 מ"ג ב-100 ג' (1). הוא יציב במשך חודשים אם מגינים עליו מלחות.

הפרי המיובש מכיל ויטמין C בכמות גדולה בהרבה מכל פרי מיובש אחר.

העלים עשירים בויטמין B1 (תיאמין) ן- B2 (ריבופלאוין).

סיבים

העץ עשיר מאד בסיבים. ציפת הפרי יעילה מאד כתוסף מזון המכיל כמות גדולה של סיבים.

עלתה הצעה לתת לפרי הבאובב תואר של מזון- על.

הפירות שנחשבים עכשיו כמזון- על הם: Acai, Vaccinium spp. Goji berry

Garcinia mangotana חמוציות ורימון. ההצעה לא התקבלה בינתיים, כי כל הפירות נחשבים למזון-על כפרי טרי, ואילו הבאובב מצוי בדרך כלל כיבש.

פעילות

הפרי מכיל טאנינים. יש לו פעילות מכווצת והוא נוגד דיזנטריה.

הפרי הוא נוגד דלקת, מוריד חום, משכך כאב.

העלים מורידים לחץ דם ונוגדים של היסטמין. העלים היבשים הם אנטי אסמתיים, מפני שהם מעכבים היסטמין.

מגן על הכבד-הראו in vitro שמיצוי מימי של ציפת הפרי מגן על הכבד מפני פחמן טטרה-כלורי.

אנטי מיקרוביאלי, אנטי דלקתי, משכך כאב, מוריד חום.

פעילות אנטי דלקתית  ומורידת חום התקבלה במיצוי המימי  של הפירות.

פעילות אנטי ויראלית נגד וירוסים של אינפלואנזה והרפס סימפלס התקבלה בעיקר בעלים.

הזרעים וציפת הפרי הראו פעילות אנטי  וירארלית חלשה יותר

פעילות אנטי אוקסידנטית יעילה התקבלה בציפת הפרי, בעלים היבשים, בפרי הטרי, בקליפה הקשה של הפרי.

רוב המחקרים שבדקו את התכונות האנטי אוקסידנטיות של הבאובב בדקו את העלים הטריים.

ציפת הפרי הראתה פעילות אנטי אוקסידנטית גם במיצוי מימי.

שימוש מסחרי

האיחוד האירופי נתן אישור לבאובב בשנת 2008. מאז הגבירה אנגליה את הרכישה של אבקת פירות לשימוש כתוסף מזון מוסיף בריאות.

ניתן להוסיף את הפרי היבש לדגניים לשימוש כגרנולה.

היצואנים באפריקה מוכרים כ-20 טונות של באובב כל שנה.

המוצרים הנמכרים הם פרי טחון לאבקה בצבע צהוב בהיר, מיצוי של הפקטין של הפרי, מיצויים של העלים, סיבים של הפירות, שמן של הזרעים.

ניתן להשתמש באבקה כמו שהיא כפי שעושים באופן מסורתי באפריקה, או לערבב אותה עם יוגורט, להכין ממנה דייסה ולהתאים אותה לטעם המערבי.

באירופה ובצפון אמריקה מכינים מהפירות הטחונים רוטבים, ריבות, עוגיות, גרנולה ומשקאות.

הבאובב אושר לשימוש בארץ.

שימוש בקוסמטיקה

חלקים שונים של הבאובב מועילים לעור. מחקרים הראו שהבאובב מסייע לרגנרציה של תאי עור, מוסיף לחות לעור, מחזק ונותן טונוס לעור.

הבאובב מכיל ויטמינים A, D, E , שכולם חשובים לבריאות העור.

ציפת הפרי מסייעת לריכוך העור, לויסות ההפרשות מבלוטות החלב, לייצור של קולגן,  למניעת חמצון –יתר ועיכוב של פראוקסידציה של השומנים (5).

המיצויים של העלים הם אנטי אוקסידנטים, מרככים, שומרים שהעור יהיה רך ואלסטי, ונותנים לעור פעילות אנטי בקטריאלית.

השמן מהזרעים מסייע ללחות של העור, ומתאים במיוחד לעור יבש, או לאנשים שחיים באקלים יבש.

מקורות

Jackson S. Makfonado A. Baobab, The Tree of Life. An Ethnopharmacological Review. Herbalgram,  2015, 108: 43-53

Baum DA. Small RL. Wendel JE. Biography and floral evolution of baobabs (Adansonia, Bombacaceae) as inferred from multiple data sets. Syst. Biol. 1998, 47(2): 181-207.

Vertuani S. Bracciolo. Buzzoni V. et al. Antioxidant capacity of Adansonia digitata fruit pulp and leaves . Acta Phytotherapeutica, 2002, V:2. Available at:www.baobabfruitco.com/pdf/Pdf/2008.

Kamatou GPP. Vermaak I. Viljoen AM. An updated review of Adansonia digitata : a commercially important African tree. South African Journal of Botany 2011, 77(4):908-919.

Burlando B. Verotta L. Cornara E. et al. Herbal Principles in Cosmetics-Propertis and Mechanism of Action. Boca Rota, FL. CRC Press, 2010.

Food Standards Agency, McCance and Widdowson's. The Composition of Foods. 6th ed. Cambridge, UK, Royal Society of Chemistry, 2002.

Chauhan JS. Kumar S. Chaturvedi R. A new plavanonol glycoside from Adansonia digitata roots. Planta Med. 1984, 50: 113.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד