גזר – Carrot, Daucus carota

גזר – Carrot, Daucus carota

מאת: ד"ר מינה פארן
הגזר הוא ירק נפוץ ומוכר, המצוי בכל חנות ירקות. ניתן להתייחס אליו כאל מזון רפואי, הודות לתכולת המרכיבים הפעילים שהוא מכיל.הגזר שייך למשפחת הסוככיים, Apiaceae.
תאור הצמח: שבעה מיני גזר גדלים בר בארץ: גזר הגינה, גזר יושב, גזר הירדן, גזר זהוב, גזר עדין, גזר החוף, גזר מצוי.אבין מיני הגזר יש כאלה שהם חד שנתיים ואחרים הם דו שנתיים.גזר הגינה, בדומה לDaucus carota- הוא צמח דו שנתי. בשנה הראשונה הצמח מפתח שורש עבה ושושנת עלים. בשנה השנייה הוא מפתח שושנת עלים וגבעול גבוה, הנושא פרחים סוככיים. גובה הצמח הפורח 200-270 ס"מ. מוצאו של הגזר מאירופה וגם מחלקים באסיה ומצפון אפריקה (1). מגדלים אותו בגידול חקלאי בארצות רבות ובאקלים שונה. הגזר עמיד בפני קפאון (1) 
מרכיבים: קרוטנואידים, כולל, אלפה-קרוטן, בטא-קרוטן, ליקופןפלבונואידים, קוורצטיןמינרליםהצבע הכתום הוא הנפוץ והמקובל בשנים האחרונות, אבל הגזר הופיע בכמה צבעים, צהוב, לבן, אדום וסגול (1). הצבע הסגול היה הנפוץ ביותר עד לפני כ-400 שנה. התיאוריה הרווחת היא שהצבע הכתום פותח בהולנד לכבוד המנהיג William of Orange. לא ברור מדוע הצבע הכתום התקבל כצבע השולט.הקרוטנואידים נותנים את הצבע הצהוב, כתום ואדום. מקור הצבע הסגול הכהה באנתוציאנינים. הגזר הכתום מכיל ריכוז גבוה של בטא-קרוטן. הגזר הצהוב מכיל ריכוז נמוך של בטא-קרוטן, וריכוז גבוה של לוטאין. הגזר האדום מכיל ליקופן. בנוסף מכיל הגזר האדום אלפה- ובטא קרוטן ולוטאין (1).הגזר הלבן מכיל ריכוז גבוה של אשלגן. 
רפואה מסורתית: הגזר מוזכר לראשונה  במאה העשירית לספירה, בהרבריום האנגלי. מסופר בספר ששורש הגזר הוא emmenagogue, והוא מומלץ לטיפול באבעבועות ובשיעול (2). בכמה מקומות מדובר על שימוש בזרעים של הגזר לזרוז מחזור חודשי וכדיורטיים (1).המין הגדל באמריקה Daucus  pulsillus היה בשימוש בשבטים האינדיאניים שחיו באמריקה הצפונית. השתמשו בו לטיפול בהצטננות, חום גבוה, גרוד והכשות של נחשים (3).מחקרים שנערכים בשנים הארונות מייחסים לגזר פעילות אנטי סרטנית (4), וכן ממליצים לאנשים עם לחץ דם גבוה ומחלות לב להשתמש בגזר (1).בטא – קרוטן הוא פרקורסור לויטמין A שהוא אנטי אוקסידנט יעיל המסייע לשמור על  בריאות העור והעיניים (1).אכילת כמות גדולה של גזר, או שתייה מרובה של מיץ גזר עלולים לגרום לתופעה הנקראת carotenemia המתבטאת בצבע צהוב של העור.  זוהי תופעה חולפת ואין בה נזק (1). 
הרכב תזונתי: כוס אחת של גזר טרי מכילה:52 קלוריות1.26 ג' חלבון12 ג' פחמימות0.23 ג' שומניםויטמין A 31.317 IU  ויטמין C 11.4 מ"גסיבים תזונתיים 3.7 ג'אשלגן 394 מ"ג הגזר הוא מקור טוב לויטמין B6, מנגן, מוליבדן, תיאמין, ניאצין, זרחן, מגנזיום ופולאט (1).

מקורות 

Bauman H. Food as Medcine: Carrot, Daucus carota, Apiaceae. HerbalEGram, 2014, Vol 11, Issue 12, December.What the ancient said about Carrot. World Carrot Museum website. Available at HerbalEGram 2014, November 19.Moerman DE.Native American Ethnobotany, Portland, OR: Timber Press, 1998.Bhanot A. Sharma R. Noolvi M. Natural Sources as Potential anti cancer agents: A review. International Journal of Phytomedicine(serial online) April 2011, 3 (1):9-26.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד