היפרליפידמיה – Hyperlipidemia- Herbal treatment

היפרליפידמיה – Hyperlipidemia- Herbal treatment

מאת: ד"ר מינה פארן

היפרליפידמיה ודיסליפידמיה הן בעיות שהרפואה המסורתית אינה עוסקת בהן, ואין לנו אפשרות להסתמך על ידע וניסיון של מאות או אלפי שנים. הרפואה לא נעזרה בבדיקות דם עד שלמדו להכיר את המרכיבים השונים המצויים בדם והכינו את הבדיקות המאפשרות למדוד אותם. הבינו שניתן ללמוד מהם על המצב הכללי של הנבדק, ולהיעזר בהם לאבחון מחלות של המטופל. לשם כך היה צריך ללמוד מה הרמה הנורמלית של כל אחד מהנתונים. נלקחו דגימות דם מאנשים על פני כדור הארץ, וזו הייתה תגלית מעניינת כשמצאו שהמרכיבים השונים בדם מצויים ברמה דומה אצל בני אדם מארצות שונות, אקלים שונה, תזונה ואורח חיים שונים.

אחרי שנקבעה הרמה הנורמלית של כל אחד מהמרכיבים, היה צריך להבין מה אומרות הסטיות מהנורמלי. מה ניתן ללמוד מרמה גבוהה או נמוכה של כל אחד מהמרכיבים. כאשר למדו לבדוק את רמת השומנים שבדם, הופיעו המושגים החדשים של היפרליפידמיה ודיסליפידמיה. לרמה הגבוהה של השומנים בדם לא התלוו סימפטומים, עברו עוד שנים עד שנעשה הקשר בין רמת השומנים ובין מחלות של הלב וכלי הדם. עד היום לא הוכח שירידה ברמת הכולסטרול והטריגליצרידים מפחיתה את הסיכון למחלות לב. הרופאים ממליצים להוריד את רמת הכולסטרול והטריגליצרידים באמצעות תרופות, שרובן גורמות לתופעות לוואי קשות.

תרופות להורדת כולסטרול וטריגלצרידים פועלות לפי המנגנונים הבאים:

*ספיגת מלחי מרה- התרופות קושרות מלחי מרה במעי ומעכבות אותן מלחזור לכבד

*עיכוב ייצור של ליפופרטאין- זה המנגנון של הניאצין שמעכב ייצור של VLDL שהופך מאוחר יותר ל-LDL, שנקשר לכולסטרול ומחדיר אותו לתאים.

*עיכוב האנזים קואנזים A- רדוקטאז- גורם לעיכוב ייצור כולסטרול בכבד זה המנגנון של הסטטינים השונים, שאמנם גורמים לירידה בריכוז הכולסטרול, אבל הם גורמים לתופעות לוואי קשות, כגון, כאבי שרירים וגם איבוד זכרון. 

ניתן להוריד רמת שומנים על ידי תזונה דלת שומנים וסוכרים ופעילות גופנית. יש צורך במשמעת עצמית ובהשקעה של זמן ומאמץ כדי להצליח במשימה. במקרים רבים קשה לאנשים להתמיד בדרך הזאת.

צמחי מרפא עשויים לעזור, אבל חשוב שהמטופל יסייע להצלחת הטיפול עם תזונה מתאימה. 

צמחי מרפא המסייעים להורדת רמת שומנים בדם

הכבד משתחרר מעודפי השומנים המגיעים אליו כשהוא הופך אותם למלחי מרה ומעביר אותם לכיס המרה. משם יגיעו השומנים אל התריסריון. חלק מהם יתחברו בתריסריון עם השומנים המגיעים מהמזון, יהפכו לאמולסיה ויסייעו לעיכול השומנים.

מהתריסריון יגיעו מלחי המרה אל המעי הדק. חלק מהם יספגו בחזרה מהמעי הדק אל הכבד.

ככל שהמזון עשיר יותר בסיבים, ומעבר המזון במעי מהיר יותר, פוחתת הספיגה החוזרת. מלחי המרה יגיעו  אל המעי הגס ויצאו מהגוף עם הצואה.

התזונה וצמחי המרפא פועלים בשיתוף למניעת עליה ברמת השומנים בדם ובסיוע להורדת רמת השומנים.

באופן כללי המרכיבים הפעילים העיקריים המתגייסים למטרה זו הם:

*המרכיבים המרים שהמשותף להם הוא הטעם המר. הם ממריצים הפרשת מיצי עיכול מכל האיברים הקשורים לעיכול, ממריצים את מעבר המזון, ופועלים בכבד כ-choleretics, כלומר, מגבירים ייצור של מיצי מרה על ידי תאי הכבד.

*הסיבים התזונתיים שסופחים מים ותופחים במעי, ומאיטים את מעבר הסוכרים, הכולסטרול והטריגליצרידים מהמעי הדק אל כלי הדם, ומשם אל הכבד.

*הספונינים המאיטים גם הם מעבר של סוכרים ושומנים אל הכבד, ובנוסף הם קושרים מיצי מרה ומגבירים את הפרשתם בצואה. 

פורמולות סיניות מוצעות לטיפול בהיפרליפידמיה

  1. Kangen-karyu

פורמולה סינית שנחקרה ביפן. היא נמכרת בצורת כדורים קטנים-גרנולות, ומומלצת במקרים של עמדון דם. הפורמולה מעכבת צימות טסיות דם, מונעת עודף צמיגות של הדם, ומסייעת להורדת לחץ דם (1,2) (ניתן ללחוץ על שם הצמח כדי לרכוש אותו, במידה וקיים)

שם הצמח השם בסיניתהשם בעבריתחלקי צמח בשימוש
Paeonia lactifloraBai shaoאדמוניתשורש
Carthamus tinctoria Hong huaקורטם הצבעיםפרחים
Cyperus rotundussiang fuגומא הפקעיםקנה שורש
Aucklandia lappamu xiang שורש
Salvia miltiorrizadan shenמרוה אדומהשורש
Glycyrrhiza uralensisgan caoשוששורש

פירוט הצמחים בפורמולה: גומא הפקעים הוא צמח המווסת את אנרגית הכבד, ומביא להרמוניה בין הכבד והטחול. Auklandia lappa מגביר זרימה של צ'י, מסייע לפתוח חסימות של הקיבה והטחול, מחזק את הטחול, מונע חסימות. Paeonia lactiflora הוא צמח שמזין ומניע את הדם , מרגיע את הכבד, משכך כאבים עוויתיים Carthamus tnctoria מניע את הדם, פותח חסימות בדם, משכך כאב. המחקר שנעשה עם חולדות הראה ירידה ברמת סוכר, וירידה ברמת השומנים בדם (2).      

2. אנג'ליקה סינית ואסטרגלוס Gui zhi Fu ling Wan

זוהי פורמולה שמרבים להשתמש בה בסין להגביר ייצור של כדוריות דם אדומות ולהמריץ את תפקוד הלב וכלי הדם. ריכוז של 3-6 ג' לק"ג ליום, שניתן לחולדות במשך 4 שבועות עזר לווסת רמת שומנים בדם, והוריד רמת LDL (מקור 3)

שם הצמח השם בסיניתהשם בעבריתחלקי צמח בשימוש
Cinnamomum cassiaGui zhiקנמוןקליפת הגזע
Paeonia lactifloraBai shaoאדמוניתשורש
Paeonia suffruticosamoutanאדמוניתשורש
Prunus persica אפרסקגלעין
Poria cocosfu lingפוריהפטריה
Glycyrrhiza uralensisgan caoשוששורש

הפורמולה נבדקה על חולדות וארנבות. התקבל שיפור ניכר ברגישות לאינסולין. התקבלה ירידה ברמת הטריגליצרידים ורמת ה-LDL. לא התקבל שינוי ברמת HDL (4). דווח על מחקר קליני אחד. השתמשו בפורמולה שכללה 6 צמחים, שניתנו בקפסולות. 60 איש השתתפו במחקר (1) 

3.

שם הצמח השם בסיניתהשם בעבריתחלקי צמח בשימוש
Rheum officinaleDa huangריבסשורש וקנה שורש
Cassia obtusifoliaJue ming ziכסיהזרעים
Salvia miltiorrhizadan shenמרוה אדומהשורש
Citrus reticulataQing piמנדרינהקליפה
Panax ginsengRen shenג'ינסנגשורש
Poria cocosfu lingפוריהפטריה

רמת הכוסטרול הכללי ו-LDL ירדה באופן משמעותי בתום המחקר שנמשך 6 שבועות (1).לעומת זאת לא היה שינוי משמעותי ברמת הטריגליצרידים וה-HDL (1). שמונה מהנבדקים התלוננו שסבלו משלשול במשך הטיפול.  

שימוש בצמחים בודדים להורדת רמת שומנים בדם

ברפואה הסינית במשך הדורות נהגו להשתמש בפורמולות ולא בצמחים בודדים.מחקרים שעוסקים בעשרות השנים האחרונות בחיפוש אחרי צמחים שיסיעו להוריד רמה של סכרים ושומנים בדם, בדקו גם פעילות של צמחים בודדים. אלו הצמחים שנתנו תוצאות טובות ביותר (1)

Gynostemma pentaphyllum

Panax ginseng

Salvia miltiorrhiza

Pueraria lobata

Berberis vulgaris

Commiphora mukul

נפרט על כל אחד מהצמחים:

 Gynostema pentaphyllum הוא צמח רב שנתי מטפס המשתייך למשפחת הדלועיים. ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בו לדה טוקסיפיקציה, לטיפול בברונכיט כרוני, להקלה על שיעול. הוא נחשב לצמח אלמוות המרפא הכל (1). משתמשים בעלים ובגבעולים. המרכיבים הפעילים שלו הם gipenosides. מצאו בצמח 82 ספונינים שחלק מהם דומים ואפילו זהים לאלו של הג'ינסנג. מחקרים יפניים הראו שהצמח מוריד רמת שומנים אצל חולדות . פעילות זו מיוחסת לספונינים. הצמח מוכר עכשיו כאדפטוגן, המסייע לשיפור זרימת דם, מגביר פעילות של מערכת החיסון, מחיש חלוקה של לויקוציטים, מסייע להורדת רמת סוכר, טריגליצרידים וכולסטרול, מסייע להורדת יתר-לחץ דם, מונע התקף לב ושבץ מוחי, מרגיע, מעכב צימות של טסיות דם. 

Panax ginseng נחשב לצמח אדפטוגן. הוא מכיל ספונינים הנקראים ג'ינסנוסידים, והם מסייעים בין השאר להוריד רמת שומנים בדם. 

Salva miltiorrhiza מחקרים בחיות הראו שהצמח מוריד רמת שומנים בדם. הצמח מגביר זרימת דם בקפילרות ובכלי הדם הקטנים.

Pueraria lobata- kidzu מטפס גדול השייך למשפחת הקטנייתיים שימוש רפואי וכן שימוש כמזון נעשה בשורש. נחשב למוריד חום, מסייע להרפיה של השרירים, מלחלח, מפחית צימאון, עוצר שלשול, מטפל בסימפטומים הקשורים ליתר לחץ דם. ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בו לטיפול בחום, כאב ראש, התקשות של הצוואר והעורף, לצימאון הנובע מעודף חום בקיבה, לעצירות הקשורה לעודף של חום או לחוסר של הטחול. נוהגים להשתמש בקודזו לטיפול באנגינה פקטוריס ויתר לחץ דם. בסין משתמשים בקודזו כתוסף מזון המפחית סיכון למחלות לב וכלי דם.הצמח מכיל isoflavonoid  הנקרא puerarin.

סויה ומוצרי סויה הסויה ומוצריו נחקרו יותר מצמחים רבים אחרים. יש לסויה מסורת ארוכה של שימוש כמזון ותוסף מזון רפואי בסין. ישנם מחקרים המראים ששימוש בחלבון של סויה במקום בחלבונים אנימליים מסייע להורדת רמת כולסטרול, טריגליצרידים ן-LDL (19. הסויה מכיל גם ריכוז גבוה של איזופלבונואידים המגינים מפני סרטן השד והפרוסטטה. מומלץ להשתמש בהם בגיל המעבר כמחליפי הורמונים (1). 

לסיכום, המחלות הקשורות לתזונה המערבית ולאורח החיים שאין בו מספיק פעילות גופנית, כגון, סכרת, רמה גבוהה של טריגליצרידים וכולסטרול בדם, העמידות לאינסולין , הן נושא המעסיק מאד את הרפואה.

התרופות שמורידות רמת סוכר ושומנים גורמות לתופעות לוואי קשות. צמחי המרפא המוצעים ברפואה הסינית, ההודית והמערבית יכולים לעזור, בלי תופעות לוואי, אבל עם עבודה ומשמעת של המטופלים. כדי להצליח בטיפול חייבים לחזור לתזונה מאוזנת, המכילה פחות סוכרים ושמנים מזוקקים, ולהשקיע בפעילות גופנית. 

מקורות

 1.   Wu H. Bei J. Guo J. Chinese herbal medicine for treatment of dislipidemia. J. of Geriatric Cardiology, 2009, 6: 119-125.

2.   Kim HY. Okamoto T. Yokozawa T. Benefical effects of Chinese prescription Kangen-karyu on diabetes associated with hyperlipidemia, advanced glycation endproducts, and oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. J, Ethnopharmacol. 2009

3.   Gao q. Cheung JK. et al. Verification of the formulaton and efficacy of Danggui,, a decoction of Radis Astragalus and Radis Angelica sinensis as exemplifying systematic approach to revealing the complexity of Chinese herbal medicine formula. Chinises Medicine 2007, 12:2

4. Nakagawa T. Goto H. Hussein G. et al. Keishibukuryyogan ameliorates    glucose intolerance and hyperlipidemia in Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty rats. Diabetes Res. Clin. Pract. 2008, 80:40-47.

חזרה לחנות

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד