אלכמילה

אלכמילה

אלכמילה
מאת: ד"ר מינה פארן

אלכמילה

שם בוטני: Alchemilla vulgaris

שם אנגלי: Lady’s mantle

משפחה: ורדניים, Rosaceae

תאור בוטני: לסוג אלכמילה משתייכים כ-250 מינים של צמחים רב שנתיים, הגדלים באזורים ממוזגים. חלק מהמינים קשים לזיהוי והתייחסו אליהם כאל תת-מינים. מקור השם האנגלי בשימוש הנפוץ של הצמח לטיפול בבעיות של מערכת הרבייה של האשה. משמעות השם המדעי, אלכמילה, הוא הקסם הקטן. אנשים ראו כקסם את הצורה שבה הצמח מחזיק מים במרכזו.

חלקי צמח בשימוש: נוף הצמח בפריחה.מרכיבים: ellagitannins כולל בעיקר agrimoniin 3.5-3.8% ו- pedunculagin 1.2%. ריכוז הטאנינים בנוף הצמח 12-13%. ריכוז הטאנינים בעלים 15% ובפרחים 12%. ריכוז הטאנינים גבוה ביותר בזמן הפריחה.פלבנואידים, כולל פלבונול-גליקוזידים 2.2-2.5% בעלים,1.0-1.9% בפרחים, בעיקר quercetin 3-glucuronide, רוטין, kaempferol leucocyanidin 1% מצוי בפרחים בנוסף מכיל הצמח פיטוסטרולים (1-3).פעילות: אסטרינג'נט, עוצר דימומים, נוגד דלקת.הפעילות של הצמח מיוחסת לטאנינים, וכוללת עיכוב של חמצון שומנים ונטרול של סופראוקסיד (4) ופעילות נגד Staphilococcus aureus ו- Bacillus subtilis.Leucocyanidin מסיע לשיפור זרימת דם בקפילרות (5).

התוויות: לעצירת שטפי דם של מחזור חודשי, לאי ספיקת דם בורידים המתבטאת בכובד ברגליים (6), לטיפול בטחורים, לעצירת דימומים הקשורים למערכת העיכול, לטיפול בשלשול אצל ילדים.

רפואה מסורתית: נוהגים להשתמש בצמח בשימוש חיצוני לטיפול בפצעים ובדלקות בעור, לשטיפות במקרים של לויקוראה, כמשחות נגד גרוד, לשטיפות פה במקרים של אפתות, דלקת גרון או לרינגיטיס.

התוויות נגד: הריון

תופעות לוואי: אינן ידועות

אינטראקציות עם תרופות: אינן ידועות

הכנות ומינון: חליטה 2-4 ג' שלוש פעמים ביום

מיצוי נוזלי 1:1 ב-25% של אלכוהול, 2-3 מ"ל

לשימוש חיצוני 6 ג' ב-100 מ"ל של מים לשטיפות פה או שטיפות וגינליות.

מחקר קליני נערך ברומניה. השתתפו בו 341 בנות בגיל 11 -.17 נערך מעקב במשך שש שנים על שטפי דם של מחזור חודשי. השתמשו במיצוי נוזלי של אלכמילה שהכיל 5.8% טאנינים ו-2.2% של פלבנואידים גליקוזידיים. הבנות קבלו 50-60 טיפות מהמיצוי 3-5 פעמים ביום. התוצאות הראו הפחתה של שטפי דם חזקים, ועצירת הדימום תוך 3-5 ימים. ההשפעה נוגדת הדימום התקבלה גם כשנתנו את המיצוי מהצמח 10-15 יום לפני הופעת המחזור החודשי. לא הופיעו תופעות לוואי, והצמח נראה בטוח לשימוש (6). תקן בינלאומי: בארה"ב GSL- General Sale List (7). בגרמניה הצמח קבל אישור של Commission E.

טיפול באפתות עם מיצוי של אלכמילה בגליצרין: ניתן להבחין בשלושה סוגים עיקריים של אפתות: קטנות, גדולות, הרפטיות.האפתות הקטנות מופיעות ככיבים קטנים ברירית של הפה, בקוטר של פחות מ-1 ס"מ. הן מהוות 80-87% מכלל האפתות. הן נרפאות בדרך כלל ללא טיפול ב-7-10 ימים.האפתות הגדולות מהוות 10-15% מכלל האפתות. הכיב עמוק יותר והקוטר שלו יותר מ-1 ס"מ. הריפוי איטי, ועלול להמשך כמה שבועות ואף חודשים. לעתים קרובות נשארות צלקות.אפתות הרפטיות מהוות 5-10% מכלל האפתות. הן מופיעות בקבוצות של כיבים קטנים, בקוטר 1-3 מ"מ. הריפוי נמשך כחודש.האפתות נפוצות יותר אצל מתבגרים צעירים. כשמערכת החיסון אינה מתפקדת היטב מופיעות אפתות לעתים קרובות. הן עלולות להיות גדולות ומכאיבות, וזמן הריפוי שלהן ממושך.ברפואה הסינית רואים באפתות תופעה של חום המשתחרר מהקיבה או מהלב. רצוי לחשוב על כיוון של קירור גם כאשר מטפלים עם צמחים מערביים.לטיפול באפתות נעזר בצמחים בעלי התכונות הבאות: אנטי מיקרוביאליים, אימונומודולטורים, אנטי דלקתיים,צמחים המזרזים בניית רקמות, צמחים מנקזים.ברוב המקרים ניתן לסייע לריפוי האפתות על ידי טיפול מקומי, עם צמחים אנטי מיקרוביאליים, מכווצים ומקררים, כגון, מרוה רפואית- Salvia officinalis, פרע מחורר-Hypericum perforatum או מיצוי מחרובים.ישנם מקרים שהטיפול החיצוני אינו עוזר, והמטפלים מתלוננים על סבל שנמשך זמן ארוך. ישנם מקרים של אפתות החוזרות ומופיעות לעתים קרובות. במקרים כאלה יש להעזר בטיפול פנימי, ובצמחים אנטי בקטריאליים הפועלים נגד זיהום הפצעים. הכיבים אינם יכולים להתרפא אם יש בהם זיהום בקטריאלי.  תכשיר חדש הנקרא aphtarine מיוצר על ידי חברה צרפתית Lab. Biosphere, הופיע לאחרונה בשוק. הוא מכיל מיצוי של Alchemilla vulgaris וניתן בצרוף עם גליצרין. לפי טענת החברה התכשיר מזרז חלוקה של תאי אפיתל, ומסייע לריפוי מהיר של האפתות.האלכמילה הוא צמח השייך למשפחת הורדניים, שהיה מומלץ ברפואה המסורתית לטיפול בפצעים בפה.

ספרות

1.Lady’s mantle, British Herbal Compendum, A handbook of scientific information on widely used plant drugs, by Peter Bradley, British Herbal Medicine Association, Bournemouth, 2006.2. Geiger C. Scoltz E. and Rimpler H. Ellagitannins from Alchemilla xanthochlora and Potentilla erecta. Planta Medica 1994, 60: 384-385.3. Fraisse D. Heitz A. Carnat A. et al. Quercetin 3-arabinopyranoside, a major flavonoid compound from Alchemilla xanthochlora. Fitoterapia 2000, 71: 463-464.4. Filipek J. The effect of Alchemilla xanthochlora water extract on lipid peroxidation and superoxide anion scavenging activity. Pharmazie 1992, 47: 717-718.5. Reynolds JEF. Editor, Leucocianidol. In Martindale, The Extra Pharmacopoeia, 31st ed London. Pharmaceutical Press, 1996.6. Petcu P. Andronescu E. et al. The management of juvenile meno-metrorrhagia with Alchemilla vulgaris L. fluid extract, Clujul Medical 1979 52: 266-270.7.Lady’s mantle , in : UK Statutory instrument 1994 No 2410, The Medicines (General Sale List) Amendment Order 1994, Schedule 1 Table A.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד