כלידוניום – קלנדין גדול – Chelidonium majus

 כלידוניום – קלנדין גדול – Chelidonium majus

R (3)
כלידוניום

כלידוניום מקור: ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית. מובא בתרגום, עריכה ותוספות על ידי פרץ גן, אגרונום ומנהל  "על עלים – מרכז לצמחי מרפא".

(מראי המקומות הושמטו למען נוחות הקריאה והם ניתנים לצפייה בויקיפדיה, בערך chelidonium majus).

Chelidonium majus – Wikipedia

שם עממי באנגלית: Greater Celandine (קלנדין גדול)

שם ברוסית: צ'סטטיל  чистотел

שם סיני: 白屈菜 bai qu cai

סיווג מדעי:

משפחה: Papaveraceae

שבט: Chelidonieae

סוג: Chelidonium

מין: . Chelidonium majus L.

שמות נרדפים  (synonyms (:  Chelidonium cavaleriei H.Lév, Chelidonium dahuricum DC, Chelidonium grandiflorum DC, Chelidonium hematodes Moench, Chelidonium laciniatum , ועוד.

תיאור כלידוניום:

Chelidonium majus, (הידוע גם בשם קלנדין celandine גדול, nipplewort,  Swallowwort ("צמח הסנונית") או  tetterwort (אשר מתייחס גם לצמח Sanguinaria canadensis) הוא צמח רב שנתי עשבוני, אחד משני מינים של הסוג Chelidonium. הצמח הוא צמח בר באירופה ומערב אסיה ואוקלם באופן נרחב בצפון אמריקה.

בעוד הקלנדין הגדול Chelidonium majus שייך למשפחת הפרגיים, הקלנדין הקטן (Lesser Celandine) שייך למשפחת הנוריתיים. קלנדין גדול הוא צמח רב שנתי עם אופי צימוח זקוף, המגיע לגובה 30-120 ס"מ. העלים הם בגוון ירוק-אפור עד כחלחל, מנוצים ושוליהם גליים, ובאורך עד 30 ס"מ. כאשר נפגע, הצמח מפריש מוהל או חלב (לטקס) צהוב או כתום מאזור הפצע.

הפרחים מורכבים מארבעה עלי כותרת צהובים, כל אחד מהם באורך 18 מ"מ, עם שני גביעים. גם טיפוס המכיל פרחים כפולים מתקיים באופן טבעי. הפרחים מופיעים מאביב בסוף הקיץ, מאי עד ספטמבר, במקבצים  של כ 4 פרחים.

הזרעים קטנים ושחורים, נישאים בקפסולה גלילית ארוכה. לכל אחד מהם יש גוף שומני (elaiosome), אשר מושך נמלים כדי לפזר את הזרעים (myrmecochory).

טקסונומיה ושמות הכלידוניום:

הקלנדין הגדול הוא אחד המינים הרבים המתוארים על ידי אבי הטקסונומיה, קרל לינאוס, בכרך של Plantarum משנת 1753. על פי מילון אוקספורד האנגלי, מקור השם celandine מגיע מ celidonia (לטינית מאוחרת), מ chelidonia (לטינית מוקדמת), ובסופו של דבר מן היוונית העתיקה χελιδόνιον, מתוך χελιδών) chelidṓn) – "סנונית". סופרים קדומים אמרו שפריחת הצמח החלה כאשר הסנוניות הגיעו, ונמוגה כשעזבו.

תפוצה ובתי גידול של כלידוניום:

הצמח הוא מקומי באזורים ממוזגים של צפון אפריקה, אירופה ואסיה. נמצא בצפון אפריקה, בתוך Macaronesia, איי מדירה, האיים הקנריים, אלג'יריה ומרוקו. במזרח אסיה – ביפן ובסין. במערב אסיה הוא נמצא בקווקז, ארמניה, אזרביג'אן, גאורגיה, קזחסטן, מונגוליה, סיביר, איראן וטורקיה. במזרח אירופה, הוא נמצא בבלארוס, אסטוניה, לטביה, ליטא ואוקראינה. במרכז אירופה, באוסטריה, בלגיה, צ'כיה, גרמניה, הונגריה, הולנד, פולין וסלובקיה. בצפון אירופה – בדנמרק, בפינלנד, באירלנד, בנורווגיה, בשוודיה ובבריטניה. בדרום מזרח אירופה – באלבניה, בוסניה והרצגובינה, בולגריה, קרואטיה, יוון, איטליה, מקדוניה, מונטנגרו, רומניה וסלובניה. גם בדרום מערב אירופה, הוא נמצא בצרפת, פורטוגל וספרד.

אֵקוֹלוֹגִיָה:

הצמח נחשב צמח פולשני אגרסיבי בחלקים של צפון אמריקה, צמח פולשני באזורים אחרים. בוויסקונסין, למשל, הוא צמח מוגבל. הדברה מתבצעת בעיקר באמצעות עקירה או ריסוס הצמח לפני פיזור זרעים.

פַרמָקוֹלוֹגִיָה:

הצמח כולו הוא רעיל במינונים מתונים, שכן הוא מכיל מגוון של אלקלואידים isoquinoline אבל יש בו שימושים טיפוליים רבים כאשר נעשה השימוש במינון הנכון. האלקלואיד העיקרי בשורש הוא קופטיסין (המוכר מהצמח קופטיס סיני (Coptis chinensis/HUANG LIAN)  אלקלואידים אחרים כוללים מתיל 2 '- (7,8-dihydrosanguinarine-8-yl) אצטט, אקספריפטופין, סטילופין, פרוטופין, נרקלידונין, ברברין, צ'לידונין, סנגוארינין, צ'לריטרין, ו- 8-hydroxydihydrosanguinarine. Sanguinarine הוא רעיל במיוחד, עם LD50 של 18 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף (IP חולדות). נגזרות חומצות קפאיות, כגון חומצה קפאילואמלמית, נמצאות גם כן.

השפעת הצמח הטרי (חלק עלי) הוא של משכך כאבים קל, cholagogic, נוגד חיידקים, אונקו-סטטי ומרגיע למערכת העצבים המרכזית. ברוסיה ואוקראינה, מיץ הצמח משמש לטיפול בבעיות עור שונות, בעיות עיכול וטיפול חלופי בסרטן.

חלב (לטקס) אופייני מכיל גם אנזימים מפרקי חלבון  ו phytocystatin chelidostatin, מעכב פרוטאז cysteine.

כלידוניום בהרבליזם:

החלקים העליונים ושורשי הכלידוניום משמשים כצמחי מרפא. נוף הצמח נאסף במהלך עונת הפריחה ומיובש. השורש נאסף בסתיו, בין אוגוסט לאוקטובר לשימוש טרי או יבש. לכלידוניום טעם חריף ומר מאוד. ההכנות מתבצעות במיצוי אלכוהולי או מימי (חליטה). לצמח Sanguinaria Canadensis  יש הרכב כימי דומה, ומשתמשים בו כמו בקלנדין גדול.

מאז פליניוס הזקן ו-Dioscorides (המאה ה-1 לסה"נ), הצמח הוכר כמטהר detoxifying שימושי. השורש נלעס כדי להקל על כאב השיניים.  ההרבליסט האנגלי ג'ון ג'רארד בן המאה ה-16 קבע כי "מיץ של נוף הצמח טוב כדי לחדד את הראיה , כיון שהוא מנקה את הריר הדבוק על כדור העין המפריע את המראה, ובעיקר עליו להיות מבושל עם דבש בכלי של פליז".

הצמח היה בעבר בשימוש על ידי צוענים לרענון הרגלים; הרבליסטים מודרניים משתמשים במאפיינים המטהרים שלו.  ההרבליסט ג'ולייט דה באירצ'לי לוי, המליץ על דילול הצמח עם חלב לטיפול בעיניים, ועל שימוש בלטקס על מנת להיפטר מיבלות.  הכלידוניום היה צמח אהוב על ההרבליסט הצרפתי Maurice Mességué  אשר השתמש בו באופן מסורתי לטיפול במחלות דלקתיות שונות, כולל אטופיק דרמטיטיס. הוא משמש גם באופן מסורתי לטיפול באבני מרה ובבעיות עיכול.

רגולציה של כלידוניום (מבחינת החוק):

נוף הצמח (חלקים עליונים) מותר לשיווק בישראל בבתי מרקחת בלבד. קיים גם תכשיר הומאופטי רשום ומשווק.

עדכון: אוג. 2018

מקור לתמונה : Chelidonium majus ‘Flore Pleno’ (growildnursery.co.uk)

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד