מחלות כרוניות ומצבי דלקת

מחלות כרוניות ומצבי דלקת

מאת: ד"ר מינה פארן

לדלקת כרונית ודלקת ממושכת יש שתי סיבות עיקריות:

  1. סיבה אחת היא חשיפה מתמדת לגורם הסביבתי האחראי לדלקת, הוא עלול להיות מרכיב מהמזון היום-יומי, חומרים כימיים שמקורם במזון מעובד ומשומר, בתרופות, בכימיקלים הבאים ממקום העבודה, ברעלנים ממקורות שונים, כגון, מתכות כבדות, קרינה, או מפתוגנים מזהמים, כגון, וירוסים, פטריות או טפילים. (1).
  2. הסיבה השנייה עלולה להיות תפקוד לקוי של מערכת החיסון, שמונע ממנה לעצור את התהליך הדלקתי.

דלקת ממושכת עלולה להוביל למחלות כרוניות, כגון, מחלות אוטואימוניות, סרטן, מחלות לב, סכרת או מחלת אלצהיימר (1). ניתן לרסן דלקת כרונית על ידי כך שנמנעים ממגע עם הגורמים המעוררים אותה, ועל ידי שיפור הפעילות של מערכת החיסון.

דלקת מתבטאת בנפיחות, אודם, חום וכאב. היא מתפתחת כשמערכת החיסון מזהה חומרים זרים שחדרו לגוף מבחוץ, או חומרים אנדוגניים המשתחררים בגוף.

דלקת כרונית פוגעת בתאים, ובמשך הזמן גורמת להרס של רקמות. המגע החוזר עם הגורמים לדלקת מגבירים את התהליך הדלקתי ומחלישים את מערכת החיסון.

Cyclooxygenase פועל על החומצה הארכידונית ומייצר פרוסטגלנדינים הפועלים כמתווכים של מערכת החיסון. פעילות ממושכת שלהם עלולה לגרום לכאב ונזק.

בגופנו פועלים שני אנזימים ציקלו-אוקסיג'נאז: COX-1 ו- COX-2 .

COX-1 אחראי לייצור של פרוסטגלנדינים המסייעים להרחבה של כלי דם, ומועילים לקרום הרירי של המעי. COX-2 מהווה גורם לתהליך הדלקת המורכב.

נעשים ניסיונות לפתח תרופות שיעכבו COX-2 מבלי לעכב COX-1.

מחקרים העוסקים באלצהיימר מראים נוכחות של דלקת כרונית במוח של החולה, ביחד עם רמה גבוהה של גלוקוז. אנשים סכרתיים הם ברמת סיכון גבוהה יותר לפתח אלצהיימר (2).השאלה הנשאלת היא ממה צריך אדם עם דלקת כרונית להמנע, ומה הוא צריך לקבל.

החלק השני של המאמר יתן הצעות לטיפול באמצעות המזון, תוספי מזון ושינוי אורח חיים (1).

מקורות


1. Rountree R. Infammation and functional medicine interventions: Part 1- Inflammation and chronic disease. Altern. Complement Med. 2010, 16:72-76.

2. Vlassara H. Cai W. Crandall J. et al. Inflammatory mediators are induced by dietary glycotoxins, a major risk factor for diabetic angiopathy. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 2002, 99: 15596-15601.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד