שבטבט חורפי

שבטבט חורפי

שבטבט
מאת: פרץ גן

שם בוטני: Equisetum hyemale

משפחה: שבַטבַּטיים Equisetaceae

שם עממי: שבַטבַּט חורפי, שם עממי אנגלי: Scouring Rush, Rough Horsetail

מאת: פרץ גן

מיני הסוג שבטבט, בדומה למיני שרכים ועץ הגינקו, הם כפי הנראה מהמינים היבשתיים הקדומים ביותר אשר שרדו בכדור הארץ מעידן הפלאוזואיקון (לפני כ350 מליון שנה). מיני השבטבט הקדומים התנשאו כעצים, כפי הנראה לגובה רב – למעלה מ-30 מ’, ויתכן שהזינו גם את הדינוזאורים. המינים הקיימים היום (כ30 במספר) עשויים להגיע לגובה של מספר מטרים. 

שבטבטים הם צמחים עשבוניים רב שנתיים, ברובם מעדיפים בתי גידול לחים. השורש מעמיק, אגרסיבי ושולח שלוחות לרוחב, לכן מינים רבים נחשבים כמינים פולשים (invasive). הגבעול מכיל מפרקים. בדומה לשרכים, שבטבטים אינם פורחים, ומייצרים נבגים בלבד. המין הידוע והנחקר ביותר בסוג הוא שבטבט השדה  Equisetum arvense. שבטבט השדה נפוץ באופן טבעי בעיקר בחצי הכדור הצפוני, ממזרח אסיה ועד צפון אמריקה.

המין שבטבט חורפי Equisetum hyemale יובא לישראל למטרות גינון, והוא נפוץ בעיקר בגידול בבריכות מים. בטבע הוא נפוץ באזורים הצפוניים של אסיה, אירופה וצפון אמריקה. השימוש ההרבליסטי בו ידוע בארה”ב, בברזיל ומדינות אחרות. חלקי הצמח העליונים משמשים למרפא.

פעילות ביולוגית:

מיני שבטבט שונים נמצאים בשימוש באזורים שונים בעולם. הם ידועים בעיקר בתכולת הצורן הגבוהה (סיליקה) שלהם, המנוצלת לשימוש בריפוי עצמות, העור, צפורניים, שערות ושיניים. המחקר העיקרי ואישור השימוש הפארמקולוגי התמקדו בשימוש העממי הרווח ביותר: הגברת הפעילות המשתנת (דיאורטית) והשפעות על תפקוד הכליות, בעיקר במצבים של יתר לחץ דם. ה EFSA מציין תיעוד משמעותי של הטיפול המסורתי בניקוז בצקות, וטיפול בזיהומים בקטריאליים ודלקתיים במע’ השתן, אבנים בכליות ובשלפוחית השתן. בטיפול חיצוני, מוכר כמבוסס גם שימוש במיצוי בשמן, אבקה, או מיץ הצמח הטרי לפצעים שטחיים קשים בהגלדה. השפעות כלליות אחרות לצמח שאינן נתמכות דיין, (עפ”י ה EFSA): נוגד חיידקים, נוגד דלקת, מרפה שרירים חלקים, מעכב קרישה, נוגד סוכרת, מכווץ, עוצר דימום.

נמצאה פעילות אנטי-סרטנית כנגד תאי לוקמיה ומספר מיני סרטן אחרים.

בבדיקת פעילות מיצוי שבטבט השדה על חולי אוסטאופורוזיס נמצאה השפעה טובה על קליטת סידן ויצירת קולגן. מספר מחקרים הראו תגובה חיובית בחיזוק העצמות.

נצפה שיפור בריפוי פצעים בעכברים סוכרתיים בעקבות נטילה פומית של שבטבט חורפי. נצפתה מניעה של זיהום בקטריאלי (Aguayo-Morales, 2023). שבטבט חורפי מנע עלייה של טריגליצרידים וכולסטרול אצל עכברים שהוזנו בדיאטה עתירת שומן. בניסוי אחר הוכחה גם הורדה בשיעור שומנים (Xu 1993).

בטיחות הצמח נבחנה על עכברים. במתן E. arvense  כמיצוי יבש, במינון של עד 100מ”ג לק”ג (גבוה מאוד ביחס למינון הנפוץ בבני אדם) לא נצפו השפעות שליליות. יחד עם זאת, הצמח אינו מומלץ בהריון ובהנקה. הטיפול המסורתי מוגבל למשך 2-4 שבועות ברציפות. הצמח מכיל את האנזים thiaminase, אשר בנטילה ממושכת, עלול לגרום לפירוק ויטמין B1 עד כדי מחסור. האנזים עובר פירוק מלא בטמפרטורה של 80 מעלות, ועל כן בשימוש ממושך יתכן שיש להמליץ על שימוש במרתח או בחליטה לאחר השריה. אך יש שימוש גם במיץ הצמח הטרי או בתמציות שונות, ללא דיווחים מדאיגים על רעילות.

הצמח מכיל מינרלים בריכוז גבוה, חומצה צורנית, חומצה לינולאית, ח. אולאית, קוורצטין וקמפפרול בצורות שונות, פלאבונואידים וריכוזי אלקלואידים נמוכים. המונוגראף האירופי עבור שבטבט השדה קובע ריכוז מינימום של 0.3% פלאבונואידים, ו 5-7.7% של חומצה סיליצית. ריכוז הצורן בחליטה צפוי להיות נמוך מאוד (פחות מ10% מריכוזו בצמח) באופן יחסי.

במיצוי הידרו-אלכוהולי של שבטבט חורפי E. hyemale נמצאו תרכובות פנוליות שונות. נמצאה פעילות נוגדת זיהום (חידקים ופטריות) טובה (Alves et al), ופעילות משתנת חזקה יותר מאשר במיני שבטבט אחרים (Pérez Gutiérrez et. al., 1985). במין זה גם נמצא ריכוז גבוה במיוחד של צורן (עד 16%!), המרוכז באפידרמיס (שכבה חיצונית) של הגבעול, ולכן שימש הצמח גם לקרצוף והברקת סירים. מחקר בפקיסטן (Naghmana et. al., 2021) הדגים יעילות של הצמח בשימור מע’ העיכול וטיפול בכיב קיבה בחיות מעבדה.

בישראל גדלים בבר בצפון הארץ שני מינים: שְׁבַטְבַּט עָנֵף E. amosissimum, ושבטבט גדול E. telmateia. שני המינים הם נדירים ומוגנים. קיים תיעוד דל מהעולם על שימוש רפואי במינים אלה.

לתגובות:

פרץ גן, מנהל “על עלים מרכז לצמחי מרפא”, alalim.p@gmail.com

מקורות

Phytochemistry and Pharmacology of the Genus Equisetum (Equisetaceae): A Narrative Review of the Species with Therapeutic Potential for Kidney Diseases. T. Boeing et al. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2021). PubMed (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) Science Direct (http://www.sciencedirect.com/) Medline (https://www.nlm.nih.gov/bsd/pmresources.html) Modern Herbal by Mrs. Grieve Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), EMA/HMPC/278089/2015 Assessment report on Equisetum arvense L., herba.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד