מורינגה

מורינגה

OIP (9)
מאת: פרץ גן

תמונת הגנום של המורינגה

מחקר ביו-מולקולרי חדש מגלה את סודות הצמח בחלקיו השונים, ופוטנציאל פעולתו הביולוגית (רפואית). להלן תקציר המחקר, בכתבה שפורסמה לאחרונה ע"י המכון הלאומי למדעי הביולוגיה NATIONAL CENTRE FOR BIOLOGICAL SCIENCES בהודו:

הודעה לעתונות: 8- מאי -2019:
הגנומיקה חושפת את תעלומת עץ הdrumstick המופלא – Moringa oleifera (שם עברי: מורינגה מכונפת)

בתמונה: חלקים שונים של מורינגה מכונפת. נוטרינטים עיקריים וערכי הרפואה מסומנים לכל רקמה.

האם תהית אי פעם מדוע הסבתות שלנו התעקשו לשתול צמח טולסי (ריחן קדוש) לפני הבית ועץ מורינגה (Drumstick) בחצר האחורית? לכל חלק וחלק של עץ המורינגה יש ערך רפואי והוא מקור עשיר לחומרים מזינים ומינרלים. באופן מסורתי, ידוע שיש לעץ אפקט נוגד-סוכרת (עלים), מגן על הלב (שורשים), מעודד פוריות (שורשים), אנטי דלקתי (שורשים), אנטי מיקרוביאלי (שורשים), נוגד חימצון (עלים, פרחים), תכונות נגד השמנת יתר (עלים), והוא משמש גם לטיהור מים (זרעים), וכשמן סיכה (זרעים), בין יתרונותיו האחרים.

צוות מדענים בראשותו של פרופ' ר. סודהמיני במרכז הלאומי למדעים ביולוגיים (NCBS), בנגלורו, פענח לאחרונה את התעתיק (טרנסקריפטום) על ידי טיהור והגדרת רצף של RNA מחמש רקמות שונות (שורש, גזע, פרח, זרע ועלה) של "עץ הפלא" הזה. רקמות העץ נאספו מקמפוס Gandhi Krishi Vigyan Kendra של אוניברסיטת מדעי החקלאות בבנגלור. נתוני הרצף נותחו באמצעות שילוב של אלגוריתמים חישוביים וגישה של "מעבדה רטובה". העבודה מומנה בחלקה על ידי מענק מטעם המחלקה לביוטכנולוגיה, הודו ובחלקה על ידי מלגת J.C. Bose שהעניקה Sowdhamini על ידי SERB-DST, הודו. לאחרונה פורסם דו"ח מלא בכתב העת Genomics.

בדרך כלל נצרכים עלי המורינגה, פרחים ותרמילים. מחקר זה מראה כי עלי העץ מכילים פי 30 יותר ברזל, ופי מאה יותר סידן מאשר תרד. "אכן, (אנזימים) מובילי ברזל, אבץ ומגנזיום נמצאו בשפע מאוד בשורשים ובחלקי הגזע של העץ הזה," אומר ד"ר נאסר פאשה, המחבר הראשון של המחקר.

אחד האנזימים העיקריים הנדרשים לייצור ויטמין C נמצא בביטוי משמעותי, בכל חמש הרקמות שנחקרו.

עץ זה, שמקורו מתחת להימלאיה, אינו דורש הרבה מאמץ בגידולו, והוא יכול לשרוד באזורים צחיחים. נתוני התעתיק מצביעים על גנים רבים הקשורים לתגובה לעקה (סטרס), כמו משפחות C2H2 ומשפחות הגן Myb. במבט כללי, התעתיק מספק עדויות משכנעות לכך שצמח זה הוא "מזון-על", ויכול לספק ערך תזונתי גבוה במהלך בצורת.

בסך הכל 36 גנים מועמדים אותרו במחקר זה, מכל חמש הרקמות. אלה כוללים אנזימים יוצרי תרכובות (פלבונואידים, טרפנואידים, ויטמינים ואלקלואידים כמו מורינגין) ומובילי מינרלים. בין אלה, התרכובות הביו-אקטיביות בעלות ערך רפואי כמו קוורצטין (יעיל בהפרעות מטבוליות) והאנזימים המסנתזים שלה נצפים יותר בעלים ובפרחים. התרכובת Kaempferol (יעילה כחומר נוגד סרטן) נצפתה בריכוז גבוה בפרחים. התעתיק (טרנסקריפט) של אנזים המאפשר סינתזה של מורינגין/ בנזילמין, הנצפה בדרך כלל בחיידקים, בא לידי ביטוי רב בזרעי מורינגה. מורינגין מועבר אולי לשורשים וידוע כמשפר את העמידות לגלוקוז ומטבוליזם השומנים אצל יונקים. תוצרי החומצה האורסולית וחומצה האולנולית והאנזימים המסנתזים נצפים יותר בשורשים, וידועים כנוגדי פוריות ונוגדי סרטן. "בסך הכל 17000 תעתיקים נצפו, וזה היה אתגר של ביו-אינפורמטיקה לזהות את הגנים המועמדים", אומר ד"ר אדוויט ג'ושי, שהוא אחד מחברי הצוות. הקבוצה של Sowdhamini שילבה והשוותה את הנתונים עם רצף הגנום של Moringa oleifera שכבר אותר ע"י קבוצה בסין (Tian et al., 2015).

"חשיפת פרטי האנזימים שמאפשרים למורינגה את הערכים הרפואיים שלה, מדגימה את כוחה של הגנומיקה. יחד עם היישומים המסחריים, כמו השימוש בעלים של מורינגה בטיהור מים וחומצה אולאית בתמציות השמן, מחקר זה יכול לסלול את הדרך לצמח זה בתחום הביוטכנולוגיה, אומר פרופ' ר. סודהמיני. בדומה למאמר אחר על טולסי (בזיל קדוש), (Upadhyay et al., 2015, doi: 10.1186 / s12870-015-0562-x), זהו ניסיון נוסף של קבוצת המחקר לפענח את תעלומות צמחי המרפא ההודים.

ב"על עלים" – מגדלים מורינגה בגידול אורגני במושב ציפורי, אוספים את הזרעים, מייבשים וטוחנים את העלים, מייצרים חליטות בתפזורת או באריזות, מהם מכינים תוסף תזונה בכמוסות.

ניתן ללחוץ על המילים: זרעים, טוחנים (אבקת מורינגה טחונה), תפזורת וכמוסות לרכישת המוצרים הנ"ל.

הסרת אחריות: AAAS ו- EurekAlert אינן אחראיות לדיוק הודעות לעתונות שפורסמו ב- EurekAlert! על ידי תרומה למוסדות או לשימוש במידע כלשהו באמצעות מערכת EurekAlert.

עריכה לעברית: פרץ גן.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד