השפעת תרכובות פנוליות בשמן זית כתית

השפעת תרכובות פנוליות בשמן זית כתית

R (2)
מאת: ד"ר מינה פארן

שמן הזית מעורר לאחרונה עניין רב במערב. מחקרים אפידמיולוגיים מראים שבארצות בהן יש שימוש מוגבר בשמן זית, יש סיכון קטן יותר למחלות לב בהשוואה לארה"ב ולמערב אירופה. המושג של תזונה ים-תיכונית נעשה מקובל. אחד המאפיינים של תזונה זו הוא שמן זית מכבישה קרה ללא זיקוק.

פורסם לאחרונה מחקר שנעשה בספרד (1) על הערך הרפואי של התרכובות הפנוליות של שמן הזית. פירות הזית מכילים תרכובות פנוליות בדומה לעלים. שמן המתקבל בכבישה קרה מכיל ריכוז גבוה של פנולים, והם אחראים לטעם המריר של שמן זית טרי.

במחקר נבדקה השפעת הפנולים בשמן כתית על תגובת תאי האנדותל אצל אנשים עם רמה גבוהה של כולסטרול בדם.

תאי האנדותל הם תאים שטוחים המרפדים בשכבה חד- תאית את רקמות הלב, כלי הדם והלימפה. התרחבות כלי הדם התלויה בתאי האנדותל מופחתת אחרי ארוחה. חמצון מוגבר מהווה כנראה גורם עיקרי לתופעה זאת.

במקרים של חסימה בכלי הדם עלול להיווצר מצב של היפרמיה (עודפי דם בכלי דם מסוימים) ואיסכמיה באיזורים אחרים. האיסכמיה היא זרימה בלתי מספקת של דם, הנובעת בדרך כלל מהיצרות, ומתבטאת בחוסר אספקת חמצן.

נבדקו 21 מתנדבים, שלכולם רמה גבוהה של כולסטרול בדם. הם קבלו כולם אותה ארוחת בוקר שכללה שמן זית זהה. ההבדל היחידי היה שבקבוצה אחת הופחת ריכוז התרכובות הפנוליות שבשמן הזית פי 5. הזרימה בכלי הדם נבדקה על ידי מכשיר דופלר בזמן הארוחה, וכן שעתיים וארבע שעות אחר כך. כמו כן נבדק, בזמנים השונים, ריכוז השומנים בפלסמה, lipoperoxide, פרוסטגלנדינים F-אלפה והיחס בין ניטריטים לניטראטים.

התוצאות הראו שריכוז גבוה של פוליפנולים תרם לשיפור בתפקוד תאי האנדותל, עליה בריכוז הניטריטים המסייעים להרחבת כלי דם, ועליה מתונה בריכוז lipoperoxide ופרוסטגלנדינים F-אלפה. נמצא יחס חיובי בין ריכוז הניטריטים ותפקוד תאי האנדותל, ויחס שלילי בין התרחבות תאי האנדותל וריכוז הפרוסטגלנדינים. לא היה הבדל בתפקוד כלי הדם של שתי הקבוצות לפני הארוחה.

המסקנות שניתן להסיק מהמחקר הן: שמן זית המכיל ריכוז גבוה של פוליפנולים מסייע לתפקוד תקין של כלי הדם במשך כארבע שעות. הוא פעיל כאנטי אוקסידנט, נוגד דלקת ומרחיב כלי דם. הוא מסייע לכלי הדם להתמודד עם שינויים מהירים בזרימת הדם, כגון, האטה בזרימה אחרי הארוחה.

ספרות.

Ruano J. et al. Phenolic content of virgin olive oil improves ischemic reactive hyperemia in hypercholesterolemic patients. J. of the American College of Cardiology. 46: November 1864-1868, 2005.

מקור התמונה Olive Oil – An Oil With Healthiest Fat – Healthyliving from Nature – Buy Online (natureloc.com)

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד