Rosacea

מאת: ד"ר מינה פארן

רוזצאה היא מחלת עור כרונית המתבטאת בפריחה אדומה (erythema) ותחושה של בעירה ודלקת בעיקר על הלחיים, האף, מסביב לפה והמצח. המקור לתופעות אלה הוא הרחבה של כלי דם המצויים ברקמות שמתחת לעור. הצוואר, האוזניים ובית החזה עלולים גם הם להפגע. עם הזמן עלולים כלי הדם להראות על פני העור, מופיעות תפיחות, והאף מתנפח.המחלה מופיעה לרוב בגיל 30-50. נשים נפגעות יותר מגברים (1). ללא טיפול הולם תהיה הרעה עם הזמן. מופיעות על הפנים כעין שלפוחיות אדומות, שעלולות להתמלא במוגלה. האף נעשה גדול ונפוח, ומופיעות עליו תפיחות כעין ציסטות.במקרים רבים המחלה תוקפת את העיניים. קוראים לה במקרים אלה occular rosacea. מופיעה נפיחות על העפעפיים, ולפעמים הריסים נושרים. העיניים שורפות ומגרדות, ולעתים קרובות יש דלקות (1).רגשות, כגון, כעס, חרדה, דאגנות-יתר, תסכול וסטרס עלולים לגרום להחמרת המחלה. 

טיפול ברוזצאה באמצעות תזונה וצמחי מרפא

הטיפול ברוזצאה הוא כולל, ודורש שינוי באורח החיים. הביטוי של המחלה מעיד על עודף של חום בגוף, או על חום שמשתחרר ועולה למעלה בגלל חולשה של אזורים אחרים בגוף. חשוב להמנע מחימום של הגוף על ידי תרגילים, תזונה, משקאות וצמחים (2).

פעילות גופנית: מומלץ להמנע מהתעמלות אארובית, מריצה ומתרגילים מאמצים מאד בחדרי כושר.הליכה רגועה מומלצת, שחיה, ותרגילים עדינים, כגון, פלדנקרייס, טאי צ'י, צ'י קונג וכדומה.חשוב להמנע ממקומות מחוממים, כגון, סאונה, מלשבת מול תנורים במיוחד עם אש גלויה, משהות ארוכה בחוץ בימים חמים ותחת שמש יוקדת. חשוב מאד להמנע מעישון אקטיבי ופסיבי. 

תזונה: להמנע ממזונות חמים ולאכול מזונות קרירים (3).להפחית באכילת בשר ובאוכל מטוגן, להמנע משומנים טרנס, משומן אנימלי, ממרגרינה, מאוכל חריף שעלול לגרום להרחבת כלי דם, מתבלינים חמים, כגון, פלפל שחור, הל, קנמון.להמנע מסוכרים מזוקקים שעלולים לעורר צמיחה של פטריות בגוף. להמנע ממזון מעושן ומוחמץ. להפחית במשקאות אלכוהולייםלהפחית מצבי דלקת בגוף על ידי הימנעות ממזון שאינו מתאים באופן אישי, על ידי שימוש בשמנים מכבישה קרה המכילים חומצות שומניות פעילות, ועל ידי הוספת חומצות שומניות אומגה 3.לאכול מאכלים קרירים, כגון, סלק, סלרי, עלים של שינן, חסה, עלי סלק, מלפפון, קישואים, דלעת, סלטים מעלים ירוקים.לאכול פירות מקררים, כגון, מלון, אגסים, פאפיה, ענבים, אננספירות המחזקים קפילרות ומגינים על כלי דם: רימון, פטל שחור, אוכמניות, פירות אדומים ושחורים.

השימוש בצמחי מרפא

צמחי מרפא המכילים פלבנואידים ואנתוציאנינים הם אנטי אוקסידנטים, אנטי דלקתיים, מחזקים של הקפילרות, מגינים על כלי הדם, כגון, מיצוי מגרעיני ענבים, מיצוי מפירות של סמבוק, מיץ רימון.צמחים אנטי דלקתיים: כורכום, קמומיל, שורש של לפה, שורש של שינןויטמין C הוא אנטי אוקסידנט יעיל, ומגן על הקפילרות (2) 

צמחים מומלצים לשימוש חיצונישמן קמפור : Cinnamomum camphoraמורחים שמן קמפור לאזורים פגועים בעור. הוא נספג בעור בקלות, ויש לו השפעה מרגיעה. הוא אנטיספטי ומשכך כאב (4). שמן אתרי של קמפור עלול לגרום לגירויים בעור בשימוש ממושך. עדיף להשתמש בשמן שממיסים בו שמן אתרי של קמפור בריכוז של 20%.

קמומיל,   Matricaria recutita

משתמשים בחליטה של קמומיל כקטמפרס קר על העור האדום והשורף. מכינים חליטה מפרחי הקמומיל. משאירים לחלוט במים הרותחים 10-15 ד'. מקררים את החליטה ועושים קומפרס על האזורים האדומים שבעור (5).הקמומיל מכיל שמן אתרי, אזולן, שהוא אנטי דלקתי ומשכך כאב.

בן חרצית ריחנית, Tanacetum parthenium

הצמח הוא אנטי דלקתי. הוא מעכב את האנזימים cyclooxygenase ו- 5-lipoxygenase. המיצויים של הצמח מכילים פרתנולידים שפועלים על העור (6). מחקר שנערך על יעילותו של הצמח כמפחית דלקות בעור, מצא שהוא הפחית את האודם שבעור (6).הצמח אינו מומלץ בתקופת ההריון וההנקה (7).

שמן אתרי של לבנדר

ניתן בדרך כלל למרוח אותו ישירות על העור, והוא משכך כאב ומסייע לרפא פצעים. ישנם מקרים שהוא מעורר תופעות אלרגיות. מומלץ למרוח כמות קטנה ממנו על העור ועל אזור פגוע, לחכות ולראות אם אין תגובה אלרגית, ואז למרוח על הפנים, האף והמצח.

תה ירוק, Camellia sinensis

ניתן להשתמש בתה ירוק כקומפרס שמכינים מחליטה של העלים, או שמשתמשים בקרם מתה ירוק.התה מכיל ריכוז גבוה של טאנינים שהם אנטי אוקסידנטים ואנטי דלקתיים. התה הירוק קר, והוא עוזר לקרר את העור האדום והמודלק.

שוש קירח, Glycyrrhiza glabra

נחשב לצמח אדפטוגן. מחקר שנעשה על שימוש חיצוני בצמח במקרים של דרמטיטיס, הראה שהוא סייע להפחתת אודם, בצקת וגרוד במקרים של דרמטיטיס אטופי (8). במחקר השתמשו בו בצורת ג'ל.

שבולת שועל, Avena sativa

ניתן להשתמש בשיבולת שועל כמסכה על הפנים. הוא מנקה, מוסיף לחות, מפחית גרוד, מרגיע את העור, ומפחית דלקת. המסכה מבודדת את העור הפגוע מהסביבה החיצונית ועוזרת לו להשתקם.

גוטו קולה, Centella asiatica

צמח מקרר, מרפא פצעים, מרפא כוויות ומגביר זרימת דם בורידים. ניתן להשתמש בו כקומפרס או להכין ממנו קרם.       

מקורות

1.     http:/www.internatinalrosaceafoundation.org/2.     Brigitte Mars Rosacea, Herbalhall3.     http:/www.wikihow.com/Use-Herbal-Remedies-for-Rosacea4.      El Shazly AM. Hassan AA. Soliman M. et al. Treatment of human Demodex folliculorum by Camphor oil and metronidazole. J. Egypt Soc. Parasitol. 2004, 34: 107-116.5.     Chamomile (Matricaia recutita, Chamaemelum nobile) Medline Plus U.S National Library of Medicine. National Institute of Health , Department of Health and Human Sevices, 30 January, 2009.6.     Sur R. Martin K. Liebel F. et al. Anti-inflammatory activity of parthinolide-depleted Feverfew (Tanacetum parthenium) inflammopharmacology 2009,      17: 42-49.7.     http:/www.eherbalorg/data/feverfew/htmlSaeedi M. Morteza-Semnani K. Ghoreishi MR. The treatment of atopic dermatitis with licorice gel. J. Dermatolog. Treat. 2003, 14: 153-157.

אהבתם את המאמר?

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד