שיסנדרה – Schiandra chinensis

שיסנדרה – Schiandra chinensis

MAGNOLIA BERRY – FIVE FLAVOR BERRY Seeds (Schisandra chinensis) -___
מאת: ד"ר מינה פארן

שיסנדרה

שם סיני: wu wei zi

משפחה: Schisandraceae

חלקי צמח בשימוש: פירות

תכונות לפי הרפואה הסינית:  מחמם, כולל את כל הטעמים

פעילות: פועל על המרידיאנים של הלב, הריאות והכליות.

לסוג שיסנדרה משתייכים 19  מינים, 12 מתוכם אנדמיים בסין (1). שני המינים העיקריים הם S. chinensis ו- S. sphenanthera. משתמשים בשני המינים ברפואה הסינית המסורתית, לאותן ההתוויות ובמינונים זהים (2).

שני המינים הם מטפסים נשירים. S. chinensis מגיע לגובה של 9 מ' ו- S. sphenanthera מגיע לגובה של 7 מ'. הם פורחים בחודשים אפריל-מאי, כאשכולות של פרחים לבנים קטנים (1). הפירות הם ענבות אדומות. הם בשלים בקיץ בחודשים יולי עד אוקטובר.

S. chinenesis  גדל בצפון סין ומכנים אותה השיסנדרה הצפונית.

S. spehnanthera  גדל בדרום סין ומכנים אותה השיסנדרה הדרומית.

S.chinensis הוא מין חד ביתי, כלומר, הפרחים הזכריים והנקביים יושבים על אותו צמח. הוא גדל ביערות בצפון סין בגובה 1200-1700 מ' (1). הוא גדל גם בחלקים של צפון קוריאה, צפון יפן ובמזרח רוסיה (1).

S. sphenanthera  הוא צמח דו ביתי, והפרחים הזכריים והנקביים יושבים על צמחים נפרדים (1). הוא גדל באזורים סוב-טרופיים של מרכז ודרום סין, בגובה של 700 עד  2000מ' (1).

S. chinenss  מגיע  לשוק מאיסוף של צמח בר וגם מגידול חקלאי.

S. sphenanthera  מגיע לשוק בעיקר מהבר (1).

השיסנדרה (משני המינים) מוזכר לראשונה בספרו של Shen Nong כאחד הצמחים המעולים. הוא מומלץ כצמח המאריך את תוחלת החיים ומאט תהליכי זקנה. הוא מוסיף אנרגיה,  מפחית שיעול, מחזק את הריאות ומפחית עייפות. הפרי היבש נחשב למאוזן, מפני שהוא כולל את חמשת הטעמים.

קליפת הפרי והציפה הם בטעם חמוץ-מתוק, הזרעים בטעם חריף-מר, והפרי בכללותו יש בו מעט מהמלוח (1).

ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בצמח כמחזק ומרגיע, כנוגד חרדה, וכן לטיפול באסתמה, שיעול כרוני, שלשול, השתנה תכופה, נדודי שינה, שיעול יבש, קוצר נשימה, עייפות, חולשה, הזעות לילה ופלפיטציות (3).

שימוש מאושר בשיסנדרה כרפואה, מזון וקוסמטיקה

בסין ובכמה ארצות אסיתיות, ובכמה ארצות מערביות שני מיני השיסנדרה מאושרים כמזון (1).

שימוש רפואי בשיסנדרה: למקרים של שיעול כרוני, קוצר נשימה, ספרמטוראה, השתנה תכופה, שלשול כרוני, אי שליטה בשתן, הזעות לילה, הזעה ספונטנית, נדודי שינה ופלפיטציות (1).

באיחוד האירופאי השיסנדרה מאושר כמזון. לא ידוע מוצר המכיל רק שיסנדרה. קיימים כמה מוצרים המכילים שיסנדרה כאחד המרכיבים. הם נמכרים כנוזל או בקפסולות.

קיים מוצר המצוי בשוק כבר כמה עשרות שנים הנמכר כנוזל. הוא  מכיל תערובת של אליטרוקוקוס, רודיולה ושיסנדרה. המוצר מומלץ כאדפטוגן, שבאופן מסורתי משתמשים בו במקרים של חולשה ועייפות (1).

ברוסיה השתמשו במוצר זה כבר בשנות השבעים של המאה ה-20.

ישנם כמה מוצרים מאושרים לשימוש קוסמטי. מיצויים מהפירות והזרעים מאושרים לשימוש כאנטי אוקסידנטים בשימוש חיצוני, נוגדי סבוריאה, וכמגינים על העור (1).

פרמקולוגיה

מחקרים בחיות מעבדה ומחקרים קליניים הראו שהשיסנדרה הוא צמח אדפטוגן, אנטי אוקסידנט יעיל, נוגד דלקת, נוגד סטרס, אסטרינג'נט, מחזק של הלב, מגביר אנרגיה, מגן על הכבד ומגביר פעילות של מערכת החיסון (4).

ציידים בסיביר נהגו להשתמש בשיסנדרה כדי לשפר את ראיית הלילה שלהם, ולהפחית רעב וצמא (4).

מחקרים שנעשו ברוסיה הסובייטית בשנים 1940-1960 תומכים בשימוש שנעשה בימינו בצמח, והם מוכיחים שהשיסנדרה מסייע לשיפור הכושר הקוגנטיבי וכושר העבודה (4).

מחקרים קליניים נעשו על אנשים מושתלי כבד. הם הראו שיפור ניכר בפעילות של הכבד (1).

 מחקרים קליניים אחרים הראו שהמוצר שמכיל שיסנדרה, אליטרוקוקוס ורודיולה מגביר ריכוז, כושר של הקשבה והתמקדות (1). נעשו כמה מחקרים עם התערובת של שלושת הצמחים.

מחקרים נוספים שבדקו שיסנדרה לבד או שיסנדרה בתוספת של צמחים אדפטוגנים אחרים, הראו כולם שהצמח פועל כאדפטוגן, מחזק את הריאות, מגביר את הכושר הקוגנטיבי , מגן על הכבד,  מגביר  פעילות של מערכת החיסון ומסייע במצבים של סטרס (1).

המחקרים שנעשו ברוסיה, ומאוחר יותר גם במערב, הביאו לעלייה רבה בביקוש לשיסנדרה. חברות מסחריות ואנשים פרטיים יצאו לקטוף את הפירות, והייתה ירידה בכמות הצמח.

עמותות שונות ברוסיה, באירופה ובמקומות אחרים  העוסקות בשמירה על הטבע, דרשו פיקוח רב יותר על הקטיף. התחילו לגדל את השיסנדרה.

בקרוב יהיה ניתן לבחור בין שיסנדרה הגדלה בר לבין צמח שגודל גידול חקלאי.

מקורות

1. Endels G. and Brickmann J. Schisandra, Schisandra  chinensis, S. sphenanthera, Herbalgram.org.'2015, 106: 1-7.

2. Chinese Pharmacopoeia of the People Republic of China. Beijing, Chaina: Fhaina Medical Science and Technology Press, 2010.

3. Tang W. Eisenbrand G. Handbook of Chinese Medicinal Plants: Chemistry, Pharmacology, Toxicology, Vol. 2 Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag GmbHCo. 2010.

4. Panossian A. Wikman G. Pharmacology of Schisandra chinensis. Bail. An overeview of Russian research and uses in medicine. J. Ethnopharmacol. 2008, 118: 183-212.

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד