יאקון Smallanthus sonchifolius – Yacon

יאקון Smallanthus sonchifolius – Yacon

Earth Apple, 'Yellow' (Smallanthus sonchifolius) - Medium Coconut Coir Pot
מאת: דר מינה פארן

שם בעברית: יאקון

שם נרדף: Polymnia edulis

משפחה: מורכבים, Asteraceae

חלקי צמח בשימוש: עלים, שורש

שמות מקומיים: Yacon, Mexican potato, aricona, aricoma

תיאור הצמח

Yacon הוא צמח רב שנתי המשתייך למשפחת המורכבים. הוא גדל לגובה של 1.5-3.0 מ'. הפרחים בצבע צהוב עד כתום. הם מאובקים על ידי חרקים.  כל צמח מייצר בין ארבעה  ל-20 שורשים בשרניים גדולים הדומים לפקעות (1). כל שורש יכול להגיע למשקל של 500 גר'. קליפת השורש בהירה כשהצמח באדמה, והופכת במהירות לחום כהה כשהיא נחשפת לאוויר.

הצמח גדל בעמקים שבין הרי האנדים, וניתן למצוא אותו גם בגובה של 3200 מ' בהרים. מוצאו מהאזור של האנדים הנמוכים ומיערות העננים של דרום אמריקה. הוא גדל בפרו, אקוודור, בוליביה וקולומביה.

מרבים לגדל את היאקון בהרי האנדים של דרום אמריקה. מוכרים את השורשים ליפן, טייואן, ניו זילנד, ולצ'כיה. השורש נמכר לארה"ב כשורש אכיל חדש.

השורשים הטריים הם פריכים ומכילים מיץ. טעמם נעים, והוא מזכיר טעם של תפוח או מלון. השורש מתוק, והמתיקות עולה בקו שווה עם משך אחסון השורש. בדרך כלל אוכלים אותם טריים או מיובשים בשמש. נוהגים גם לאפות אותם, לבשל באדים לצלות אותם או להכין מהם מיץ, ולעשות ממנו סירופ.

בפרו מרבים להכין מוצרים שונים מהשורש של ה-Yacon. בשווקים בפרו ניתן למצוא מוצרים רבים שמכינים מהשורש, כולל משקאות, סירופ, עוגיות, דגני בוקר, ריבות ופודינג (1).

רפואה מסורתית

התושבים שחיו בהרי האנדים לפני שהגיעו לשם האינדיאנים משבט האינקה, הכירו את היאקון ואת הערך כמזון. לא נשארו מהם דברים כתובים.

בשנת 1615 כלל Felipe Guaman Poma de Ayala את היאקון ברשימה של 55 צמחים שמגדלים אותם באנדים (1). בארצות השונות של דרום אמריקה משתמשים בשורש הטרי כדיורטי, לטיפול בבעיות של הכליות  ושלפוחית השתן.

מקור תמונה

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד